null Beeld Hollandse Hoogte / PA Media
Beeld Hollandse Hoogte / PA Media

Flinke tegenvaller: AstraZeneca levert miljoenen coronavaccins minder dan afgesproken

De routekaart van het coronavaccin liep al de nodige vertraging op. Maar nu komt misschien wel de grootste tegenslag tot nu toe voor de Nederlandse vaccinatiestrategie: farmaceut AstraZeneca levert miljoenen coronavaccins minder dan afgesproken.

Dit nieuws is 'een flinke domper' en komt 'als een donderslag bij heldere hemel', laat minister Hugo de Jonge hierover weten. Samen met de gehele Europese Unie is hij op z'n zachtst gezegd not amused. Wat voor stappen gaan ze ondernemen?

Slecht nieuws van AstraZeneca

AstraZeneca ligt flink onder vuur. De Zweeds-Brite farmaceut meldde vrijdagavond namelijk uit het niets dit kwartaal geen 80 miljoen, maar slechts 31 miljoen vaccins te kunnen leveren aan de EU. Er zouden productieproblemen zijn bij een fabriek in België. Nederland verwachtte voor het eerste kwartaal 4,5 miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin. Daar blijft nu minder dan de helft van over, met zorgelijke gevolgen.

Klap voor gehandicapten- en thuiszorg

Een groot deel van de medewerkers in de gehandicapten- en thuiszorg zouden vanaf februari als eerst het AstraZeneca-vaccin krijgen. Maar de kans is nu groot dat veel van hen nóg langer moeten wachten op een coronavaccin. "Dit zou kunnen betekenen dat we pas eind maart aan de beurt zijn", laat brancheorganisatie Zorgthuisnl aan de Volkskrant weten. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland spreekt van 'een grote klap'. "Wij zijn nu aan het kijken of we onze groep van 187 duizend medewerkers kunnen splitsen in groepen die het vaccin het hardst nodig hebben."

Wat nu?

Nederland en de EU laten het er niet bij zitten en roepen AstraZeneca streng op het matje. Jullie zórgen maar dat er op tijd meer vaccins beschikbaar komen, is kort door de bocht gezegd de boodschap aan de farmaceut. "Wij verwachten dat het bedrijf oplossingen vindt en alle mogelijke wegen onderzoekt om snel te leveren", luidt het verzoek. Er bestaat ook groot wantrouwen over het verhaal van het bedrijf. Want hoe kan er ineens zo'n verschil zijn? Zou AstraZeneca de vaccins misschien verkocht hebben aan hogere bieders buiten de EU? Daar wordt nu onderzoek naar gedaan.

Of AstraZeneca alsnog met een grotere bups coronavaccins op de proppen komt, is nog maar de vraag. Vertraging in de vaccinatiestrategie lijkt in elk geval onvermijdelijk. En dus is het voor het kabinet alle hens aan dek om met een oplossing te komen. De vaccinaties met het Pfizer- en Moderna-vaccin zijn in elk geval in volle gang. Het inenten staat dus in elk geval niet stil. Bovendien krijgt déze groep mensen deze week eerder dan verwacht ook het coronavaccin.

Lees ook:

Honderdduizenden vaccins liggen klaar: waarom vaccineren we niet nog meer?

Wat is het AstraZeneca-vaccin?

De leveringsproblemen even daargelaten, wat ís het AstraZeneca-vaccin precies? Anders dan Pfizer en Moderna, die RNA-vaccins produceren, levert AstraZeneca een vectorvaccin, zo legt het RIVM uit op de site. In dit vaccin wordt een onschuldig verkoudheidsvirus verwerkt, mét een stukje RNA (net zoals bij Pfizer en Moderna) dat zorgt voor immuniteit voor een ander virus. In dit geval immuniteit voor het coronavirus.

Chimpansee-verkoudheidsvirus

Voor dit specifieke AstraZeneca-coronavaccin wordt niet een verkoudheidsvirus van een mens, maar van een chimpansee gebruikt. Niet schrikken; daar zit een logische reden achter. Als je het menselijke verkoudheidsvirus krijgt ingeënt, is de kans namelijk groot dat je afweersysteem het vaccin te vroeg afbreekt. Je lichaam kent dit namelijk al en krijgt dan niet de tijd om het stukje RNA, dat zorgt voor immuniteit tegen corona, op te pikken. Doordat het net zo onschuldig gemaakte chimpansee-verkoudheidsvirus vreemd is voor je lichaam, weet je zeker dat je lichaam het vaccin uitvoerig bestudeert en de immuniteit tegen corona eruit haalt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | de Volkskrant, NOS, RIVM

Beeld | ANP

Faye HeijnisHollandse Hoogte / PA Media

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden