null Beeld

Flair doet noodoproep: help ontvoerde Insiya (6) thuis kerst te vieren

Het is bijna Kerstmis, dagen die iedereen met zijn geliefden door zou moeten kunnen brengen. Helaas is dat niet zo voor Nadia Rashid en haar dochter Insiya: dit zou de vijfde kerst worden die ze zonder elkaar moeten doorbrengen. Insiya werd namelijk in 2016 naar India ontvoerd en is sindsdien niet meer thuis geweest.

Flair is nu een campagne gestart om Insiya terug naar huis te halen, zodat ze niet nóg een kerst zonder haar moeder door hoeft te brengen.

Ontvoering Insiya

In september 2016 werd de toen tweejarige Insiya in opdracht van haar vader naar India ontvoerd door acht kidnappers. Haar moeder Nadia deed alles om haar weer terug te krijgen. In 2017 werd er rechtelijk besloten dat ze terug moest komen naar haar moeder. Volgens het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, moet de Nederlandse overheid de terugkeer bewerkstelligen. Vier jaar na haar ontvoering is ze nog steeds niet thuis. De kamervragen worden door premier Rutte genegeerd.

Campagne

Daarom is Flair begonnen met de campagne. Het verzoek aan premier Rutte is om Insiya vóór kerst naar huis te brengen. Ze roepen iedereen op om te helpen en een post te delen op social media waarin ze Mark Rutte taggen. De campagne ging op 10 december om 08.05 uur van start. Op dat moment begon er op Flaironline.nl een klok te lopen die de dagen, uren, minuten en seconden telt waarop Insiya niet bij haar moeder is.

In de kersteditie van Flair zal de moeder van Insiya, Nadia, een persoonlijk interview geven waarin ze vertelt over hoe de situatie is misgelopen en ze al vier jaar lang bezig is met ervoor te zorgen dat de regering in actie komt. Ook vertelt ze over de fouten die door de politie zijn gemaakt en hoe ze al vier jaar tevergeefs strijdt om de regering tot actie te bewegen.

Betrokkenen

Veel mensen zijn betrokken geweest bij de situatie van Insiya en willen ervoor zorgen dat ze terugkomt. Marije Veerman, hoofdredacteur Flair: “Ik volg het verhaal van Insiya al jaren en het raakt mij, niet alleen als moeder, maar ook als mens. De ontvoering van Insiya was de gewelddadigste van een kind ooit in Nederland, en ik heb de Nederlandse regering wat betreft de veiligheid van hun burgers hoog zitten. Ik begrijp daarom echt niet waarom moeder Nadia al vier jaar lang van het kastje naar de muur wordt gestuurd, niemand de verantwoordelijkheid lijkt te pakken en Insiya nog steeds niet thuis is. Als ik met het miljoenenbereik van Flair daarin een verschil kan maken, dan doe ik dat.”

'Ik wil mijn kind zien opgroeien'

Nadia Rashid, moeder van Insiya: “Ik krijg al jaren te horen dat er sprake is van stille diplomatie tussen Nederland en India en dat ik moet afwachten, maar inmiddels is Insiya zes. Ik wil mijn kind zien opgroeien, ik wil haar gezichtje zien veranderen, ik wil haar mooie krullen langer zien worden en haar handjes groter. Ik ben nog even strijdbaar als op de eerste dag. Het kan gewoonweg niet zo zijn dat Insiya zo veel onrecht wordt aangedaan. Wat zou dat zeggen over ons land? Wat voor signaal geven we daarmee af aan ouders en kinderen? De overheid heeft als plicht om onze kinderen veilig te houden en ik blijf ze daarop aanspreken tot mijn meisje terug is.”

Pieter Omtzigt, Tweede Kamerlid voor het CDA: “Insiya is een Nederlands staatsburger en haar ontvoerders zijn veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. De Nederlandse regering moet zich inzetten om haar bij haar ontvoerder weg te halen en te herenigen met haar moeder. Ze helpen ook Nederlandse gedetineerden die in buitenlandse gevangenissen zitten, ze helpen bij de ontvoering van Arjan Erkel en ook bij het thuisbrengen van Johan van Laarhoven uit Thailand. Dan moeten ze ook Insiya helpen.”

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron en beeld | Flair

Marin Noomen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden