null Beeld

Feit of fabel: is bier écht zo’n dikmaker als we denken?

Het is vandaag Internationale Bierdag; het goudgele drankje staat vandaag overal ter wereld centraal. De één vindt een biertje heerlijk, de ander juist totaal niet. Maar we kennen bier ook als een echte dikmaker, is die naam terecht?

We zochten uit hoe dat precies zit.

Voedingswaarden bier

Allereerst even de cijfers op een rijtje: een standaard glas bier van 250 milliliter bevat ongeveer 105 calorieën. Het exacte aantal verschilt wat per soort, maar dit is waar je vanuit kunt gaan. Ook zit er 7,5 gram koolhydraten in, die zo goed als allemaal bestaan uit suikers.

Calorieën uit alcohol

De calorieën in bier komen vooral uit alcohol, dat zo’n 7 calorieën per gram bevat. Dat is meer dan koolhydraten en eiwitten (4 calorieën) maar minder dan vetten (9 calorieën). In een alcoholhoudend drankje zit – wanneer het in het standaard glas geserveerd wordt - altijd 10 gram alcohol, of dat nou gaat om bier, wijn of sterke drank. Dat zijn dus minstens 70 kilocalorieën per glaasje, zónder de andere ingrediënten daarbij mee te nemen. Bij bier vallen die overige calorieën dus wel mee; veel likeuren, zoete witte wijn, cocktails of mixdrankjes bevatten een stuk meer calorieën. Zwaarder bier met meer alcohol bevat ook meer calorieën, net als soorten waar fruitsap aan toegevoegd is.

Is bier een dikmaker?

Hoewel er dus niet zo veel verschil zit tussen de dranken qua calorieën, zit het verschil meer in hóe je met je alcoholische drankje omgaat. Ten eerste drink je van alcohol snel meer dan van andere drankjes, zeggen onderzoekers, waardoor je sneller meer calorieën binnenkrijgt. Ten tweede zouden mensen die vooral bier drinken vaak een minder gezonde levensstijl hebben dan wie vaker gaat voor een wijntje of cocktail. In dat geval zou niet bier specifiek de dikmaker zijn, maar het volledige dieet of levensstijl.

Snacks

Daarnaast zorgt bier er vaak voor dat mensen zin hebben in een borrelhapjes of pinda’s. En juist dát is een dikmaker, vooral wanneer je net alcohol gedronken hebt. Je lichaam kan de energie uit alcohol namelijk niet opslaan, waardoor je lijf het zo snel mogelijk weer wil kwijtraken. Als je dan dus vette snacks eet wanneer je bier drinkt, verbrandt je lichaam als eerste de calorieën uit de alcohol en daarna pas de calorieën uit de voeding. Verbrand je de calorieën uit die hapjes dan niet, dan sla je deze op als vet. Juist dát is een dikmaker, terwijl het dus niet direct komt door de calorieën uit bier.

Bron | Vrouwen die bier drinken, Het Voedingscentrum, Jellinek

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden