null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Familie bedenkt creatieve manier om oma (80) toch te kunnen knuffelen

Knuffelen in tijden van het coronavirus brengt de nodige risico's met zich mee. Er worden creatieve manieren bedacht om elkaar tóch even te kunnen omhelzen. Maar zijn die wel zo veilig?

We vroegen het viroloog Ab Osterhaus.

Knuffelen in een grote plastic zak

Jarig zijn tijdens de coronacrisis is niet bepaald een feestje. Onlangs werd Luisa (op onderstaande foto) bijvoorbeeld tachtig jaar. Haar familie had iets hartverwarmends voor haar geregeld: "In plaats van een groot feest met invliegende familieleden uit Portugal, werd het een stuk kleiner", zo laten ze op Instagram weten. "Met zingen op afstand en ballonnen via het balkon. Cadeautjes aan de deur gegeven." En tot slot een dikke knuffel. "Voor het dagzeggen hadden we een grote plastic zak. Want niemand verdient het om tachtig te worden zonder een knuffel. Zeker de allerliefste oma en (schoon)moeder van de wereld niet." Een hartverwarmende oplossing. Maar is die wel zo veilig?

Besmetting via je adem

Allereerst: waarom kunnen we elkaar nu beter even niet knuffelen? "Het virus wordt vooral met druppels en heel fijne druppeltjes, aerosolen genaamd, overgebracht. Dus door hoesten en niezen, maar ook via speeksel en ademlucht", legt viroloog Ab Osterhaus ons uit. "Vandaar dat anderhalve meter afstand houden."

Plastic als beschermmiddel

In hoeverre helpt zo'n plastic barrière dan om besmetting te voorkomen? Osterhaus begint voorzichtig positief door het 'niet conventioneel, maar wellicht effectief' te noemen. "Mits bij het afdoen van het plastic contact met de buitenkant ervan wordt vermeden", voegt de expert daaraan toe. "Ook is het op dat moment belangrijk dat de uiteindelijke luchtstroom/afstand van de knuffelaar naar de geknuffelde meer dan anderhalve meter is."

Oppassen met plastic

Let er ook op dat je moeder, oma of de persoon die je knuffelt, niet te lang die plastic zak over zich heen heeft, waarschuwt Osterhaus. "Je moet oppassen dat de zuurstofvoorziening van de 'ingepakte' persoon is gegarandeerd. Dus dat knuffelen is slechts kort mogelijk." Het heeft de tachtigjarige Luisa waarschijnlijk wel de dag van haar leven opgeleverd.

Maar of Osterhaus de creatieve oplossing zélf zou toepassen? "Het lijkt me niet erg praktisch. En de plastic barrière lijkt mij nauwelijks of niet echt een alternatief." De meest veilige oplossing, is volgens hem de zogenoemde bezoekcontainer.

Kletsen in containers

Deze containers, die normaal gesproken bijvoorbeeld dienen als slaapplek op festivals, lenen zich er volgens hem perfect voor om je (groot)ouders of andere geliefden op écht verantwoorde wijze te zien. Door de wand van plexiglas die er in zo'n container wordt geplaatst, is er geen risico op besmetting met het coronavirus. Knuffelen zit er dan alleen niet in. Maar zo dicht bij elkaar staan, is misschien ook al een troost. Lees hier meer over zo'n container.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld | iStock

null Beeld

Heb jij Margriet Extra: Energiek & In balans al in huis? Een inspirerende special met veel handige tips die juist nú zo goed van pas komen. Over vol energie de zomer in te gaan, rust vinden in rituelen, wandelen en yoga en nog véél meer. Haal deze editie nu in de winkel óf bestel ‘m hier veilig online (zonder extra verzendkosten).

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden