null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Experts waarschuwen voor zonkracht 4 vanaf déze dag

Er staat ons een droog en zonovergoten weekend te wachten. Dat wordt dus genieten in de tuin, op het balkon of tijdens het wandelen. Maar weerexperts en dermatologen zijn bezorgd.

Het wordt niet zo warm, maar door de voorspelde verhoging in zonkracht kun je in no-time verbranden. Hoe zit dat precies met die zonkracht? En hoe kun je je er het best tegen weren?

Droog lenteweer met zonkracht 4 of zelfs 5

Vanaf vrijdag krijgen we droog en zonnig lenteweer. Door een schrale wind blijft de temperatuur hangen bij een maximale graad of 12 à 14 overdag, maar dat wil niet zeggen dat de zon ook mild blijft. Integendeel: de zonkracht neemt dit weekend zodanig toe dat experts waarschuwen. Vanaf vrijdag stijgt de UV-index namelijk naar 4. En die kan na het weekend zelfs oplopen naar 5.

Zonkracht, UV-index, wat betekent het precies?

De zonkracht geeft aan hoeveel UV-straling er zit in het zonlicht dat de aarde bereikt. Hoe hoger de zon staat, hoe meer UV-zonlicht - ook afhankelijk van het moment van de dag en het seizoen. En hoe meer UV, hoe groter de kans dat je verbrandt (zo herken en behandel je zonneschade op je huid). De mate van die zonkracht wordt uitgedrukt in een UV-index van 1 (heel weinig) tot 8 (zeer sterk). Bij zonkracht 4 kan een onbeschermde huid binnen een half uur verbranden. Bij zonkracht 5 al binnen een kwartier.

Sterke zonkracht bij koude temperaturen

Je zou misschien denken dat je van het lentezonnetje veel minder snel verbrandt dan van de zomerzon. Maar de zonkracht staat los van de temperatuur: op een koele, zonnige dag kan de zonkracht net zo sterk of zelfs sterker zijn dan op een warme dag. "Wel is de hoeveelheid UV afhankelijk van wolken, vocht of stof in de atmosfeer en van de hoeveelheid ozon", legt het KNMI uit. "De ozonlaag op grote hoogte in de atmosfeer beschermt het aardoppervlak tegen UV."

Lees ook:

Beschermt een dagcrème met SPF voldoende tegen de (voorjaars)zon? Dít zeggen experts

Smeren, smeren, smeren

"De eerste voorjaarszon is altijd heerlijk en voor veel mensen aanleiding om lekker lang buiten in de zon te zitten", vertelt dermatoloog Laura Kienhorst. Kom maar op met die vitamine D. "Maar de huid is dan nog helemaal niet gewend aan de zon, en de zonkracht is vaak hoger dan je denkt." Zonkracht 4 of 5, bijvoorbeeld. Hoe je je hier het best tegen kunt weren? Goed smeren, smeren, smeren met zonbescherming (check even of die van vorig jaar nog goed is).

"Naast smeren, zijn ook ‘kleren’ en ‘weren’ van belang", benadrukt Kienhorst. "Vermijd de zon als deze op z'n sterkst is, tussen 11.00 uur en 15.00 uur. En draag bijvoorbeeld een pet of een hoed om het gezicht tegen de zon te beschermen."

Bron | Weeronline, KNMI

Beeld | Getty Images

Faye HeijnisGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden