null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Experts waarschuwen: kans op TBE-virus door tekenbeet neemt toe

De kans op een tekenbeet is momenteel zeer hoog in Nederland. Deze start van het tekenseizoen brengt niet alleen de kans op de ziekte van Lyme met zich mee; ook tekenencefalitis (TBE) wordt bij teken steeds vaker aangetroffen.

In negen van de 24 GGD-regio’s zijn teken met het TBE-virus actief.

Grote kans op een tekenbeet

Op dit moment zitten we midden in het tekenseizoen. Volgens Arnold van Vliet, bioloog aan Wageningen University en coördinator van natuurnieuwssite Nature Today, is dit pinksterweekend en met de zomervakantie in het verschiet de kans ook steeds groter dat mensen een tekenbeet oplopen. Dat komt omdat meer mensen naar buiten gaan. Bijvoorbeeld door de bossen of duinen in te trekken, maar ook in een park in de stad of in eigen tuin kun je rond deze tijd al kans lopen op een tekenbeet.

Meer teken met TBE-virus

Het is bekend dat teken de ziekte van Lyme kunnen overdragen op mensen, maar volgens Nature Today moeten we daarnaast in een deel van Nederland ook meer aandacht hebben voor tekenencefalitis, ook wel het TBE-virus genoemd. Uit het nieuwste Europese overzicht van het European Center for Disease Control, blijkt TBE steeds vaker voor te komen. In Nederland is het virus tot nu toe in negen van de 24 GGD-regio’s aangetroffen. Vooral rond de Utrechtse en Sallandse Heuvelrug en Noord-Brabant loop je de meeste kans op een besmetting door een tekenbeet, maar het is ook mogelijk dat dit in nog meer regio’s voorkomt.

Grote kans op de ziekte van Lyme

In Nederland worden er jaarlijks een paar mensen met het TBE-virus besmet. Anders dan in andere delen van Europa is dit virus hier nog redelijk zeldzaam. In de regio's waar teken met het TBE-virus zijn aangetroffen, bleek ongeveer 1 op 1500 teken besmet te zijn. Terwijl 1 op de 5 teken besmet is met de Borrelia-bacterie, die de ziekte van Lyme veroorzaakt.

Lees ook:

Op déze plekken op je lichaam slaan teken het vaakst toe

Symptomen tekenbeet met TBE-virus

Bij een tekenbeet van een teek besmet met het TBE-virus kun je last krijgen van milde griepklachten, zoals koorts, hoofdpijn en misselijkheid. Sommige mensen krijgen helemaal geen klachten, maar in enkele gevallen kun je ook een hersen(vlies)ontsteking of een ontsteking van het ruggenmerg door de beet oplopen. Er is geen medicijn tegen TBE. Er bestaat wel een vaccin van farmaceut Pfizer dat je immuun kan maken voor TBE. Dit wordt in Oostenrijk en Zuid-Duitsland al gebruikt. Volgens bioloog Van Vliet hoeven we in Nederland dit vaccin nog niet te overwegen. Hier zitten we nog in de onderzoeksfase van hoeveel het TBE-virus precies voorkomt.

Snel verwijderen

Bij een teek die het TBE-virus bij zich draagt is het nog het nog belangrijker om de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Dat komt omdat de besmetting van het virus veel sneller na de beet plaatsvindt. Heb je een tekenbeet? Zó verwijder je deze het best.

Bron | Radar, Nature Today, EditieNL

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nieuw op Margriet.nl: 'Mijn verhaal' de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Maryse de BruijneGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden