null Beeld

Experts roepen op: ‘Slik vitamine D tegen het coronavirus’

Slik vitamine D om jezelf te beschermen tegen het coronavirus. Dat is de oproep die meerdere hoogleraren immunologie, wetenschappers en doctoren doen in het AD. Volgens de experts is de kans dat je een coronabesmetting oploopt kleiner wanneer je extra vitamine D slikt én word je minder ziek wanneer je COVID-19 wel krijgt.

Dat experts vitamine D aanraden tegen het coronavirus, komt niet uit het niets. In mei ontdekten onderzoekers al dat er een link was tussen deze vitamine en het virus. Zij kwamen tot de conclusie dat op plekken waar mensen structureel te weinig vitamine D binnenkrijgen, de kans op een dodelijke afloop van het coronavirus groter is.

Betere weerstand

Volgens Wageningen Universiteit-hoogleraar Harry Wichers is het eigenlijk heel logisch dat vitamine D kan beschermen tegen het virus. “Vitamine D nemen verbetert de weerstand en verlaagt de kans dat je een corona-infectie oploopt. Waarom zou je het dan in godsnaam niet slikken?’,’ zegt hij tegen AD. Wichers is gespecialiseerd in hoe je met voeding het immuunsysteem kunt beïnvloeden, en ziet geen reden om de supplementen niet te nemen. Ook hoogleraar immunologie Huub Savelkoul zegt dat er veel aanwijzingen zijn dat vitamine D bescherming biedt tegen luchtweginfecties, zoals het coronavirus. De Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) geeft ook aan dat het tijd is om vitamine D aan te raden tegen het virus. Zij denken wel dat het te vroeg is om het toe te dienen als behandeling bij coronapatiënten.

Lees ook:

Zijn de symptomen van het coronavirus tijdens tweede golf anders of hetzelfde als in het voorjaar?

Spaans onderzoek

De experts verwijzen naar het eerder genoemde Britse onderzoek, maar ook naar een recentelijk Spaans onderzoek. Daarbij kreeg één groep coronapatiënten vitamine D en een andere alleen de reguliere behandeling. Er bleken aanzienlijke verschillen te zijn in het ziekteverloop van die patiënten. Van de groep van vijftig personen die extra vitamine D kreeg, belandde één persoon op de IC en er overleed niemand. Van de groep van 26 personen die géén vitamine D toegediend kreeg, kwamen er dertien op de intensive care en overleden twee personen. Een concreet en formeel bewijs dat vitamine D werkt tegen het coronavirus, vindt Savelkoul.

Vitamine D aanraden tegen coronavirus

Een vitamine D-tekort komt regelmatig voor in Nederland: ongeveer een derde tot de helft van de mensen heeft in de winter een tekort aan deze vitamine. Vooral onder ouderen en mensen met een donkere huid wordt regelmatig een ernstig tekort geconstateerd. Daarom is het volgens Savelkoul zonde om nog meer wetenschappelijke studies af te wachten voor vitamine D aangeraden wordt tegen het coronavirus.

Kleine dosering

Onno van Schayck, hoogleraar Preventieve Geneeskunde aan de Universiteit Maastricht, noemt het slikken van vitamine D tegen het coronavirus een simpele oplossing om de kans op besmetting te verlagen. “Ik denk zeker dat een lagere dosering vitamine D geen kwaad kan. 30 microgram lijkt mij heel goed.” Internist-endocrinoloog Renate de Jongh van het Amsterdam UMC zegt dat het niet per se noodzakelijk is om naar huisarts te gaan als je een kleine dosering vitamine D gaat slikken. Helemaal nu willen we de zorg natuurlijk zo veel mogelijk ontlasten. "Een kleine hoeveelheid kan geen kwaad en is goedkoop, dus waarom niet.’’

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 47 ligt nu in de winkel!Met deze week: fit zonder sporten, een geheim hebben voor je partner, mooi grijs worden en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden