null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Ex-coronapatiënten (14 en 27) waarschuwen leeftijdsgenoten: ‘Ademen doet nog steeds pijn’

Het coronavirus is vooral gevaarlijk voor mensen die ouder dan zeventig jaar zijn. Maar vergis je niet: ook als jongere kun je er flink ziek van worden. Daar weten ex-coronapatiënten Sterre (14), Maurits (27) en Rosanne (27) alles van.

Zij waren kerngezond, totdat ze een paar maanden geleden besmet raakten met het coronavirus. Bij Op1 deden ze maandagavond hun verhaal.

Jonge coronapatiënten

Kortademigheid, pijn op de borst, geheugen-, geur- en smaakverlies en tintelende armen: typische klachten bij het coronavirus. Klachten die sommige coronapatiënten gelukkig bespaard blijft. Maar Sterre, Maurits en Rosanne kregen het coronavirus flink te pakken. Ondanks hun jonge leeftijd. En ondanks het feit dat ze geen onderliggende aandoeningen hadden.

Ziekenhuis in, ziekenhuis uit

Sterre is bijvoorbeeld tot twee keer toe in het ziekenhuis opgenomen met zuurstoftekort. "Ik kreeg voor mijn gevoel geen lucht meer", omschrijft ze. En daar is ze nog steeds niet helemaal van hersteld. Ze heeft zelfs in een rolstoel gezeten. Volgens haar arts was het al behoorlijk risicovol dat ze maandagavond bij Op1 zat. Als ze zich te veel inspant, kan ze namelijk een terugval krijgen. "Dan word ik moe, benauwd, wordt het wit en blauw rondom mijn mond en word ik duizelig." Daarnaast kampt Sterre sinds ze zo ziek is geweest met concentratieproblemen en heeft ze moeite met schrijven.

Negatieve coronatest

Ook Rosanne, een jonge moeder van twee kinderen, gaat nog altijd flink gebukt onder de gevolgen van het coronavirus nadat ze begin juli ziek werd. Ze was in aanraking geweest met iemand die positief getest was op corona. "Je denkt altijd: dat overkomt me niet." Eerst werd Rosanne negatief getest. "Maar ik bleef heel benauwd." En ze had én heeft pijn. Veel pijn. "Een soort stekende pijn. Alsof er een mes door je borst gaat." Bij een bloedtest, kwam de aap uit de mouw: ze had het coronavirus wel degelijk gehad, want er werden antistoffen aangetroffen.

Lees ook

GGD raakt coronatests kwijt: 132 mensen moeten zich opnieuw laten testen

Fysiek zwaar, mentaal nog zwaarder voor coronapatiënten

En tot slot Maurits, die vijf maanden geleden met het coronavirus werd besmet en nog steeds herstellende is. "Het is fysiek heel zwaar, maar mentaal nog zwaarder. Voor zover ik wist was ik 18 april kerngezond. 19 april kreeg ik wat klachten. En een week later lag ik in bed. Vijf meter lopen betekende een kwartier bijkomen." Ook in de studio is hij zichtbaar kortademig. "Ik adem oppervlakkig. Want bij een korte ademhaling bewegen je longen minder en heb je minder pijn." Dat hij zo lang ziek van corona kon zijn, had hij niet verwacht. "Ik dacht: na twee weken koorts, heb ik antistoffen. Maar we zijn twintig weken verder en het schiet niet op."

Optimisme keihard afgestraft

Het schiet niet op. Dat ervaren zowel Sterre, Rosanne als Maurits. Dat ze nog zo zwak zijn, vinden ze vreselijk. Boodschappen doen, de hond uitlaten, achter de kinderwagen lopen: ze zijn er vervolgens kapot van en moeten uren rusten en hebben elke dag pijn. En dat doet wat met je. "Nadenken over de toekomst heb ik een beetje laten vallen", laat Maurits bijvoorbeeld weten. "Tot nu toe is optimisme keer op keer keihard afgestraft."

Pijn voor lief nemen

Gelukkig proberen de drie ook voorzichtig positief te zijn. "Ik ga er wel vanuit dat ik er bovenop kom. Ooit komt het goed", zegt Maurits. En Rosanne omschrijft hoe ze toch een prachtig moment heeft meegemaakt: de bruiloft van haar broer. "De pijn neem je dan voor lief."

Lees ook

Dit is wanneer er een vaccin tegen het coronavirus wordt verwacht in Nederland

Het moge duidelijk zijn: het coronavirus zwicht niet altijd voor leeftijd of gezondheid. Wees voorzichtig. En dat geldt ook voor je (klein)kinderen. Je kunt de interviews met Sterre, Rosanne en Maurits hier terugkijken.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | Op1

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden