null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Even lachen: déze taalfout is uitgeroepen tot de grappigste van 2020

Ze worden dagelijks en massaal gemaakt: taalfouten. Als je daarvan smult, zit je bij Taalvoutjes goed. Het platform heeft nu de 'Taalvout van het Jaar 2020' bekendgemaakt.

Ruim 3300 mensen brachten hun stem uit op de taalfouten waar ze het afgelopen jaar het hardst om lachten. Hier kwam een top tien uit, met een duidelijke winnaar...

Konijnen berijden

Korte ei, lange ij: sommigen gaan er nog geregeld mee de mist in. Zo ook de restaurantmedewerker die de mededeling 'Wij berijden ons konijn in eigen keuken!' opschreef. Je hóópt toch dat ze 'bereiden' bedoelen. Een pijnlijke maar hilarische spelfout, die met 19 procent van de stemmen is uitgeroepen tot Taalvout van het Jaar 2020.

Corona-gerelateerde taalfouten

Ook in de communicatie over corona-gerelateerde onderwerpen werden nogal wat taalfouten gemaakt. Een A4'tje met 'Please satanise your hands here' prijkt bijvoorbeeld ook in de top tien. Net als die brief over thuisblijven bij klachten, waarin Brabant als een 'abnormale provincie' werd bestempeld. En niet te vergeten, de burgemeesters die 'optreden bij illegale feesten' (doen ze ook verzoeknummers?).

De volledige top tien van 2020 kun je hier bekijken.

Lees ook:

Niet viruswappie of fabeltjesfuik, maar dít is het Woord van het Jaar 2020

Taalvoutjes

Mocht je Taalvoutjes nog niet kennen: het taalplatform begon negen jaar geleden op Facebook met het delen van foto's van pijnlijke en grappige taalfouten. Het begon als een lolletje van twee oud-collega's, die elkaar taalfouten stuurden die ze in kranten en tijdschriften tegenkwamen. Toen ze dat lolletje met de wereld deelden, werd Taalvoutjes razend populair. Inmiddels vermaken ze ruim 460.000 mensen op Facebook met de taalfouten die ze zelf tegenkomen én toegestuurd krijgen. En naast een Facebookpagina hebben ze ook een site, app en heuse kalender.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Taalvoutjes

Beeld | Getty Images

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden