null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Eten bestellen in de coronacrisis? 5 punten om op te letten

Nu veel horecazaken gesloten zijn, roepen veel mensen op om deze zaken alsnog te steunen door bijvoorbeeld eten bij hen te bestellen. Maar is het wel veilig om nu eten te bestellen of af te halen?

Tot nu toe zijn er volgens experts geen bewijzen dat het coronavirus zich kan verspreiden via voedsel, maar hoe zit het dan met de verpakkingen en tasjes waarin het voedsel zit? The Huffington Post vroeg een aantal experts om hun advies als het gaat om het bestellen van eten.

Belangrijke aandachtspunten

Zelfs als het voedsel en de verpakking niet besmet is met het coronavirus, is het eten van voedsel dat niet op de juiste manier is bereid of vervoerd een risico voor je immuunsysteem. Volgens Jeff Nelken, een voedsel-veiligheidsexpert, is het vooral belangrijk om op de volgende dingen te letten:

1. Bestel bij een restaurant dat je kent en vertrouwt

Volgens Nelken is dit niet het juiste moment om eens gek te doen en te bestellen bij een restaurant dat je niet kent. Als je eten bestelt, kun je dit het beste doen bij een restaurant dat je al kent en vertrouwt. “Het is hetzelfde als naar een dokter gaan. Zou je zomaar naar elke dokter gaan als je je niet goed voelt? Nee, je zou dan waarschijnlijk verschillende dokters opzoeken en kijken waar ze in gespecialiseerd zijn en wat voor certificaten ze hebben.”

2. Check de geschiedenis van het restaurant

Zoals Nelken al zei, is het belangrijk om er zeker van te zijn dat het restaurant waar je eten bestelt te vertrouwen is. Restaurants moeten namelijk aan bepaalde hygiëne- en veiligheidseisen voldoen en als dit niet het geval is, dan hebben ze waarschijnlijk al een keer een boete of waarschuwing gehad. Op de site van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit kun je restaurants opzoeken, maar zie je ook een lijst van restaurants die niet aan de hygiëne- en veiligheidseisen voldoen.

3. Zorg ervoor dat je voedsel vers is

Volgens Jagdish Jagdish Khubchandani, een professor van de Indiana’s Ball State University die ook onderzoek heeft gedaan naar de impact van SARS, is het belangrijk om in dit soort tijden voor vers voedsel te gaan: “Als het voedsel op een kamertemperatuur is, dan kun je het eigenlijk niet vertrouwen.” Bacteriën groeien namelijk extra snel op kamertemperaturen en wanneer je jezelf blootstelt aan bacteriën, kun je je immuunsysteem verzwakken. Iets wat je in een tijd als deze natuurlijk niet wilt. Als je er toch voor kiest om eten te bestellen, is het volgens hem belangrijk om aan het restaurant te vragen wanneer het voedsel is klaargemaakt.

4. Wees voorzichtig met de verpakkingen

Volgens professor Khubchandani kan het coronavirus tot

maar liefst twee dagen ergens op overleven. Als iemand met het coronavirus dus

op de plastic verpakking of het bestek heeft gekucht, dan kan het virus daar

nog dagen actief blijven. Volgens Khubchandani is het dan ook verstandig om

bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het dragen van handschoenen

wanneer je de verpakking opent óf door boodschappen bijvoorbeeld een dag te

laten staan voordat je het aanraakt (al moet je etenswaren die gekoeld moeten

zijn, natuurlijk wel altijd meteen in de koelkast zetten). Ook is het volgens

hem verstandig om je eigen bestek te gebruiken en niet het plastic bestek van

het restaurant.

“Het eten van voedsel dat besmet is met het coronavirus is niet je grootste zorg, aangezien het zich alleen verspreid via je luchtwegen (het wrijven van je ogen, het aanraken van je gezicht)”, zo vertelt Keith Urbowicz, directeur van culinaire operaties en chef-kok van het Privé-Swiss Welness. Volgens hem is het dan ook vooral belangrijk dat je je handen blijft wassen en dit ook zeker voor het eten nog een keer doet.

5. Vermijd lichamelijk contact

Daarnaast is het volgens voedsel-veiligheidsexpert Nelken ook belangrijk om fysiek contact met de restaurantmedewerker zoveel mogelijk te beperken als je eten afhaalt. “Laat hem het eten op de balie neerzetten en pak het vervolgens zelf op”, aldus Nelken. En hetzelfde geldt voor bezorgen: “Ik zou je aanraden om de bezorger het voedsel voor je deur te laten neerzetten en voldoende afstand van hem te houden."

Maak vooral zelf je eten klaar

Als je echt het zekere voor het onzekere wilt nemen, dan kun je volgens Khubchandani toch echt het beste zelf koken. “Het coronavirus verspreidt zich over het algemeen niet via voedsel, maar de grote vraag is natuurlijk: kun je de persoon vertrouwen die het voedsel klaarmaakt? Als zij besmet zijn dan kan het virus op bepaalde oppervlakten tot wel twee dagen actief blijven.”

Meer lezen over het coronavirus?

Let op: nepmails over het coronavirus in omloop

Déze impact kan het coronavirus hebben op je portemonnee

Inspectie waarschuwt voor zelftesten coronavirus

Waarom er vooral veel 50-minners met het coronavirus op de intensive care liggen

Waarom het juist níet slim is om nu te hamsteren voor het coronavirus

Even niet naar je (groot)ouders door het coronavirus? Schrijf ze 'coromapost'

Waarom het coronavirus minder dodelijk is voor vrouwen dan voor mannen

Zo lang duurt het (waarschijnlijk) nog totdat er een vaccin is tegen het coronavirus

Van coronavirus tot SARS: waarom komen nieuwe ziektes vaak uit China?

Helpt desinfecterende handgel écht om het coronavirus te voorkomen?

Dít moet je doen als je denkt dat je het coronavirus hebt

Zó was je je handen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen

Dit vergoedt je zorgverzekering als je besmet raakt met het coronavirus

Veel besmettingen met coronavirus, maar hoeveel mensen zijn genezen?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf

je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | The Huffington Post

Beeld | iStock

Erandi GodinezGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden