null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Etalagepoppen met een maatje meer zorgen voor verhitte discussie

Als je naar etalages kijkt, zie je daar bij het gros van de winkels alleen maar superslanke paspoppen in pronken. Daar is onlangs verandering in gebracht met 'plussize'-etalagepoppen.

Je zou denken dat de broodnodige dosis realiteit (lees: variatie in lichaamstypen) in kledingwinkels jubelend wordt onthaald. Maar de etalagepoppen met een maatje meer doen flink wat stof opwaaien...

In alle maten gezond

Nike heeft onlangs de zogenoemde 'plussize'-etalagepoppen, poppen met een maatje meer dus, geïntroduceerd. Da's even wat anders dan de maatje-zesendertigpoppen die meestal tentoon worden gesteld. Enerzijds is er volop lof voor deze zet van het sportmerk. 'Zo belangrijk om te laten zien dat vrouwen met alle maten fit en gezond kunnen zijn. We zijn compleet gehersenspoeld door te denken dat slank zijn, gezond en een maatje meer ongezond is.'

Te zwaarlijvig

Maar anderzijds klinkt er ook kritiek. In de Britse krant The Telegraph stelt een opinieschrijver dat Nike zo een verkeerd voorbeeld geeft van wat gezond is. "Deze nieuwe etalagepop heeft geen gezond maatje 40 en zelfs ook geen maatje 44. Ze is te zwaarlijvig en kan niet rennen. De kans is groot dat ze goed op weg is naar diabetes en een heuptransplantatie."

Olcay

De discussie is ook overgewaaid naar Nederland. Zo ligt presentatrice Olcay Gulsen onder vuur na haar uitspraken over de plus size-etalagepoppen in RTL Boulevard. "Ik vind het persoonlijk vrij onwaarschijnlijk dat deze vrouw fit genoeg is om te gaan sporten", zei ze. Waarop Peter R. de Vries, die toevallig ook in de studio aanwezig was, reageerde dat hij in zijn sportklas met genoeg mensen met die lichaamsbouw trainde.

Sorry

Olcay heeft inmiddels haar excuses aangeboden. "Ik ben absoluut geen fat-shamer en het spijt me als ik mensen heb gekwetst, want dat is nooit mijn bedoeling. Wellicht heb ik het niet goed uitgelegd, maar alsnog mijn oprechte excuses."

Presentator en sportschooleigenaar Arie Boomsma laat tegengeluid horen. "Ik vind zelf weinig méér inspirerend dan een vrouw of man met stevig overgewicht die de stap naar de gym zet. (...) Het is fantastisch dat iemand het belang van beweging inziet. Geen postuur, overgewicht of welke andere factor dan ook mag daar ooit iets aan afdoen", pent hij.

Bron | The Telegraph, RTL Boulevard

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden