null Beeld

Ernstig ziek echtpaar stapt samen uit het leven

Zesentwintig jaar deelden ze lief en leed. Ze kregen een zoon en dochter en zijn apetrots op hun vier kleinkinderen. Nu zijn Puck (66) en Jack (69) ernstig ziek en hebben ze besloten om tegelijkertijd uit het leven te stappen. Ze kregen toestemming voor een 'duo-euthanasie', wat zelden gebeurt. 

Vorig jaar gaven ze elkaar het 'ja-woord'. Puck en Jack, allebei ernstig ziek. Bij Puck begonnen de klachten in 2008, toen ze geheugenproblemen kreeg. Vijf jaar later volgde de diagnose alzheimer. Een jaar later werd bij Jack darmkanker ontdekt die twee jaar later uitgezaaid bleek te zijn. De artsen konden niks meer voor hem doen. Het echtpaar heeft daarna bij de huisarts aangegeven samen te willen sterven, meldt de Telegraaf.

Nog enkele dagen tot weken te leven

Een onafhankelijke arts van het Amsterdamse VU-ziekenhuis heeft vastgesteld dat Pucks gezondheid zo snel achteruit gaat, dat haar wens vervuld kan worden. Ook de situatie van Jack is als uitzichtloos beoordeeld. De euthanasie zal thuis plaatsvinden, in hun vertrouwde omgeving, uitgevoerd door de huisarts. Jack en Puck verwachten zonder euthanasie nog enkele dagen tot hooguit weken te leven te hebben.

null Beeld

Zeer zeldzaam

'Duo-euthanasie’ komt zelden voor in ons land. "De wens om samen te sterven komt vaker voor, maar het is wel heel toevallig als ziekten bij partners zich zo ontwikkelen dat beiden op hetzelfde moment aan de wettelijke eisen voldoen om euthanasie te mogen ondergaan," vertelt Dick Bosscher van de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Levensbeëindiging (NVVE) aan de krant.

Meer informatie over euthanasie en de voorwaarden lees je op www.nvve.nl.

Beeld (groot) | iStock

Lees ook

Bekijk ook

Zo verwijder je die vervelende krassen op je zonnebril.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden