null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Er gaan morgen honderden operaties niet door vanwege landelijke ziekenhuisstaking

Morgen wordt er in Nederland geschiedenis geschreven. Voor het eerst vindt er namelijk een landelijke ziekenhuisstaking plaats. En die heeft nu al een grote impact. 

Het protest wordt de grootste zorgstaking in Nederland ooit genoemd.

Honderden operaties gaan niet door

Volgens de FNV leggen maar liefst 150.000 verpleegkundigen morgen hun werk neer, omdat ze een andere cao willen. In totaal doen 119 locaties mee aan de staking: 83 ziekenhuizen, 32 poliklinieken en vier revalidatiecentra. Naar verwachting kunnen hierdoor honderden operaties en afspraken niet doorgaan. En daar is enerzijds begrip voor, maar anderzijds ook woede over. Een gedupeerde vertelt bijvoorbeeld tegen RTL Nieuws: "Ik wacht al bijna een jaar op die operatie! (...) Hoe haal je het in je hoofd om cliënten die vol spanning uitkijken naar hun operatie en hopen verlost te worden van hun klachten, gewoon doodleuk te vertellen dat het niet doorgaat? Je moet het ze in Den Haag laten voelen."

Hoge werkdruk, laag salaris

Waar het ziekenhuispersoneel precies om staakt? Ze zijn ontevreden over de werkdruk, het personeelstekort én het salaris. Daarom eisen ze met de ziekenhuisstaking een loonsverhoging van vijf procent. En om dat dringende verzoek kracht bij te zetten, legt het gros van de ziekenhuizen morgen, 20 november, 24 uur lang het werk neer.

Intensive care en kraamafdeling uitgezonderd

Gelukkig worden we niet compleet aan ons lot overgelaten, mocht er iets gebeuren. Spoedgevallen worden gewoon behandeld. Net als opnamen op de intensive care, kraam-/couveuseafdeling, oncologie- en hartbewaking-afdeling. Maar verpleegkundigen, artsen en chirurgen, willen niet langer op deze stressvolle manier met chronisch te weinig tijd doorgaan. Zoals een medewerker van een neurochirurgie-afdeling tegen Hart van Nederland zegt: "Er liggen hier mensen met hersentumoren. Ik zou het elke patiënt gunnen dat er tijd is om je angst te bespreken met een verpleegkundige. Tenslotte doen we het allemaal voor hen."

Weten welke ziekenhuizen precies meedoen aan de staking? Dat zie je in dit overzicht.

Bron | RTL Nieuws, Hart van Nederland, FNV

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden