null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Er bestaat nu een menstruatie-emoji en die ziet er zó uit

Na de rolstoel-, flamingo- en gehoorapparaat-emoji, is er nu een ander plaatje aan de collectie toegevoegd. Voortaan is er ook een symbool voor wanneer je ongesteld bent; de menstruatie-emoji!

En daar zijn mensen vrij lyrisch over.

Menstruatie-emoji

De menstruatie-emoji is niets meer en niets minder dan een rode druppel. Maar volgens de Britse non-profitorganisatie Plan International héél belangrijk. Zij kwamen met het idee, dat door 55.000 mensen bejubeld werd. "De bloeddruppel symboliseert een ware doorbraak in de strijd tegen het taboe op menstruatie", legt de organisatie uit. "Meisjes, vrouwen en andere mensen die menstrueren, vertelden ons dat deze emoji hen zou helpen om vrijer te praten over hun menstruatie."

Invloed van menstruatie op (werk)leven

En dat is misschien wel nodig. Maar liefst eenderde van de Nederlandse vrouwen geeft namelijk aan dat zij niet goed kunnen functioneren als ze ongesteld zijn, blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Op werk niet en op school niet. Eén op de zeven van de ondervraagde vrouwen neemt af en toe vrij van werk of school, vanwege hun menstruatie. Maar slechts één op de vijf geeft de échte reden van hun ziekmelding.

Lees ook

Zóveel werkdagen zijn vrouwen per jaar gemiddeld kwijt aan menstruatiepijn

Vies

In veel landen, zoals Afrika, wordt menstrueren zelfs nog als iets vies gezien. Meisjes die ongesteld zijn, worden zelfs van school gehouden, zo omschrijft Plan Nederland. "Een bloedserieus issue dus, waarvan wij willen dat het bespreekbaar wordt." Ook hoopt de organisatie de toegang tot maandverband te vergroten.

Schaamte

Kortom, er bestaat nog te veel schaamte en onbegrip rondom menstruatie(pijn), luidt de conclusie. En om het meer bespreekbaar te maken dat je je ziek meldt, omdat je zo'n last hebt van je ongesteldheid, is er dus de menstruatie-emoji. Om dat druppeltje bloed nou naar je werkgever te appen, is misschien niet de manier. Maar hé, het taboe opheffen begint in je kring van naasten, en misschien werkt dat wel door - zelfs tot in Afrika.

iPhone-gebruikers kunnen de menstruatie-emoji nu al gebruiken. Android-toestellen volgen later.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | The Independent

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden