null Beeld

Engeland zet honden in voor de strijd tegen het coronavirus

Het coronavirus maakt in veel landen slachtoffers, en elk land gaat daar weer anders mee om. Engeland gaat hierbij voor een nieuwe aanpak en zoekt hulp tegen het coronavirus uit een wel heel onverwachte hoek: honden.

Deze hulphonden moeten in Engeland de geur van het coronavirus opsporen bij mensen.

Honden moeten geur coronavirus herkennen

Tijdens een zes weken durende training van de Londense stichting Medical Detention Dogs worden golden retrievers getraind om de geur van het coronavirus te herkennen, ook bij mensen die geen symptomen of virusklachten hebben. Indien de getrainde hond iets verdachts ruikt bij een persoon kan deze een normale coronatest aanvragen. Daarnaast hebben de drugshonden op het vliegveld er mogelijk nieuwe collega’s bij. De stichting ziet namelijk ook de mogelijkheid om de honden op het vliegveld in te zetten om reizigers uit het buitenland te inspecteren op het coronavirus.

Kans van slagen

Volgens dr. Claire Guest, een gedragspsycholoog die betrokken is bij de trainingen van de stichting, is het succes om de honden in te zetten in de strijd tegen het coronavirus haalbaar. Ze laat op de website van de stichting weten dat er een specifieke geur vrijkomt bij mensen die met het coronavirus besmet zijn. Vooral bij het uitademen kan deze geur door de honden geroken worden. Dit is niet alleen het geval bij het coronavirus, maar ook bij veel vergelijkbare virussen, aldus dr. Guest.

Lees ook: Honden en katten hebben door ons massale thuiszitten meer last van déze kwaaltjes

Eerdere resultaten

De stichting trainde eerder al honden om malaria, prostaatkanker en de ziekte van Parkinson op te sporen. Dit lukte in 80 procent van de gevallen. Onder andere golden retriever Kiwi boekte in het onderzoek uit 2016 succes en wist binnen een paar minuten uit verschillende monsters van patiënten het monster met prostaatkanker te ontdekken. Dezelfde soort training zal nu voor de Engelse honden in de strijd tegen het coronavirus worden ingezet. Of we bij succes ook in Nederland onze trouwe viervoeters zullen gaan trainen, blijft nog even de vraag.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | CTV News

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden