null Beeld

Enge dromen over het coronavirus: hoe ga je ermee om?

Merk jij dat je de laatste tijd steeds vaker droomt over het coronavirus? Je bent niet de enige: op Twitter delen tientallen mensen momenteel hun coronadromen. Maar hoe kun je nu het beste omgaan met zo’n coronadroom?

Een aantal experts delen aan Metronieuws hun beste tips.

Verwerkingsmechanisme

Dat mensen momenteel dromen over het coronavirus, is volgens gezondheidszorgpsycholoog Gijs Coppens niet zo gek. “De coronacrisis is een gebeurtenis die ons de hele dag door raakt en het heeft een emotionele lading. Als iets veel indruk maakt, ga je daarover dromen, dat is een verwerkingsmechanisme. Het is ook heel logisch want het is angstig, groot en het gaat over onze naasten en ons bestaan.”

Oerinstinct

Coppens biedt op het platform OpenUp.care gratis coronazorg aan. Per dag bellen zo’n duizend mensen Coppens en zijn collega’s voor hulp. “In je dromen ben je deels aan het verwerken en deels is het je onderbewustzijn. Het is een oerinstinct, een soort overlevingsangst. Je oerangst zegt: ‘ik wil niet ziek worden’. En dat is waar deze coronadroom aan appelleert.”

Lees ook: lucide dromen: zo werkt het en zo kun je dit trainen

Praten entekenen

Maar hoe

kun je nu het beste met zo’n coronadroom omgaan? Volgens droomcoach Wim Kaizer

kun je je droom het beste de volgende dag met iemand bespreken. “In je dromen

is er geen grens, er komt naar boven wat je eigenlijk voelt.” Wat volgens hem

ook goed werkt, is om een droom te tekenen. “Dat helpt om een weggestopte angst

te beheersen en draagbaarder te maken,” aldus Kaizer.

“Dromenhoort erbij”

Psycholoog Coppens is het hiermee eens: “Het begint bij het opgeven van het verzetten tegen je droom. Zie die droom als een onderdeel van je verwerkingsproces. Dromen hoort erbij, enge dromen ook. Stel voor jezelf vast: ik heb gedroomd, het was hartstikke eng, maar dit hoort er kennelijk even bij. Probeer jezelf gerust te stellen in plaats van dat je gaat zeggen dat je niet meer zo wilt dromen.”

Je droomreconstrueren

Wat volgens Coppens ook nog weleens wil helpen, is om je droom te reconstrueren zodra je wakker bent. “Het kan helpen om een ander einde voor je droom te bedenken, hoe zou je willen dat de droom afloopt? Het zijn geen garanties, maar er ís een kans dat de droom zich herhaalt en dat er dan een ander einde aan zit.”

Artikelen

van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Metronieuws

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden