null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

En nóg een weerrecord: zonnigste eerste helft van de lente ooit

Het is je vast niet ontgaan dat we flink wat zonneschijn hebben gehad sinds 1 maart. Nu blijken de weergoden opnieuw een record te hebben gevestigd.

De eerste helft van de lente van 2020 gaat nu namelijk de geschiedenisboeken in als de zonnigste óóit.

Weerrecord

Van 1 maart tot en met 14 april 2020 heeft de zon in totaal 336 uur geschenen. Normaal gesproken is dat 206 uur. Het oude weerrecord stamt uit 2003, met 315 zonuren. We zitten nu dus 130 uur boven het gemiddelde, en 21 uur boven het oude record.

Amper regen

En de zon gaat de komende tijd alleen maar meer schijnen. Het blijft in de tweede helft van april ook behoorlijk helder weer, waardoor de zon ruim baan krijgt, voorspellen weerexperts. Voorlopig wordt er, op een buitje dit weekend na, ook amper regen verwacht.

Slecht nieuws voor de natuur

Dat is niet per se goed nieuws. Door droogte kunnen de natuur en boeren het flink lastig krijgen. Veengebieden kunnen gaan rotten en beken droogvallen, waardoor zeldzame en beschermde vissen in gevaar komen. Juichen dus, als het komend weekend weer even regent. Die zon krijgen we toch nog genoeg.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Weeronline

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden