null Beeld

Eindelijk wetenschappelijk bewijs: vrouwen rijden veiliger dan mannen

Wij wisten het natuurlijk allang, maar er is nu ook wetenschappelijk bewijs: vrouwen blijken een stuk veiliger te rijden dan mannen. Niet alleen zorgen vrouwen voor minder ongelukken, ze kiezen ook vaker voor een veilig vervoersmiddel.

De volgende keer dat een man zegt dat vrouwen minder goed rijden, kun jij nu dus de echte feiten benoemen.

Gevaar voor anderen

Er is al vaker onderzoek gedaan naar het verschil tussen de genders als weggebruikers, maar deze studie van de University of Westminster in Londen is anders. Het is namelijk de eerste keer dat er in een onderzoek gekeken wordt naar hoe het staat met de veiligheid van anderen in het verkeer, in plaats van naar de gezondheid van de chauffeur.

Meer ongelukken

In bijna alle voertuigen zorgen mannen voor het grootste gevaar. In auto’s en busjes blijken ze voor twee keer zo veel ongevallen te zorgen en in vrachtwagens vier keer zo veel. Vrouwen die op een motor rijden blijken helemaal een stuk veiliger te rijden dan mannen, want daar zorgen mannen maar liefst tien keer zo vaak voor een ongeluk. Alleen als buschauffeur blijken mannen het iets beter te doen dan vrouwen in het verkeer. Deze verschillen worden niet veroorzaakt doordat er meer mannelijke weggebruikers dan vrouwen, want daarmee is rekening gehouden in de berekeningen.

Lees ook: Staat jouw auto stil? Gebruik ‘m alsnog één keer per week om déze reden

Vaker fataal letsel

Ook de overkoepelende organisatie van Britse verzekeraars zegt dat zij merkt dat mannen veel vaker ongelukken veroorzaken dan vrouwen. Niet alleen zorgen ze vaker voor letsel bij andere verkeergebruikers, ook raken ze zelf vaker ernstig of zelfs fataal gewond. Je kunt nu kunnen denken dat vrouwen dan een goedkopere verzekering zouden moeten krijgen, maar dat is volgens de regels van de EU niet toegestaan.

Meer vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs

Aan de hand van deze cijfers, zeggen de onderzoekers dat de weg veiliger zou worden als er meer vrouwen achter het stuur kruipen. Vooral vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs en motorrijders zouden de veiligheid voor weggebruikers verbeteren.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | CNN

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden