null Beeld

Eindelijk bekend: op déze datum wordt het eerste coronavaccin in Nederland gegeven

Er is lange tijd veel onduidelijkheid geweest over de datum waarop we in Nederland beginnen met vaccineren, maar nu is toch eindelijk de kogel door de kerk: minister Hugo De Jonge heeft laten weten dat op 8 januari het eerste coronavaccin zal worden gegeven.

Deze datum is wel onder voorbehoud: het coronavaccin moet namelijk nog Europees worden goedgekeurd.

Uitnodiging voor coronavaccin

Vanaf maandag 4 januari kun je een uitnodiging in je brievenbus verwachten. De eerste uitnodigingen worden dan namelijk verstuurd naar medewerkers van verpleeghuizen en de gehandicaptenzorg, wijkverpleging en gemeentelijke zorgondersteuners. Zodra je een uitnodiging krijgt, kun je telefonisch een afspraak maken. In een later stadium kan dit ook digitaal. De GGD zal op uiterlijk maandag 11 januari beginnen met vaccineren op drie locaties in het land. Vanaf maandag 18 januari vindt het vaccineren plaats op 25 centrale locaties.

Lees ook:

Verschillende coronavaccins in omloop: mag je straks zelf kiezen?

Planning

De goedkeuring van het coronavaccin zal naar verwachting volgende week gebeuren. Fabrikant Pfizer kan dit jaar nog een kleine hoeveelheid (50.000) aan Nederland leveren. De vaccinatie met dit vaccin bestaat uit twee prikken, en tussen de twee inentingen zitten drie weken. Er zal zeven dagen per week worden gevaccineerd, met ruime openingstijden. “In overleg met GGD en RIVM is gekozen voor een planning die zorgvuldig, veilig en verantwoord is”, zo legt minister De Jonge uit. “Uiteindelijk is een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad ons doel. Dat bereiken we alleen als mensen vertrouwen hebben in het vaccin en in het proces van vaccinatie.”

Nog wat onduidelijkheid

De vaccinatie tegen het coronavirus is overigens gratis. Het is nog niet bekend hoe lang het zal duren voordat iedereen het vaccin heeft gehad. Dit hangt onder andere af van hoeveel vaccins er worden goedgekeurd, hoeveel er geleverd kunnen worden en of ze ook voor alle doelgroepen geschikt zijn.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD

Beeld | Getty

null Beeld

Margriet 54 ligt nu in de winkel! Een extra dik nummer in het teken van een fijne, kleine kerst. Met onder anderen: een interview met Nick en Simon, een compleet kerstverhaal, betoverende desserts, 6 ontroerende verhalen over 2020 en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden