null Beeld

Eind goed, al goed? Koningin Elizabeth steunt Harry en Meghan in hun beslissing

De spanningen liepen hoog op in Buckingham Palace de afgelopen week. Harry en Meghan maakten – zonder met de rest van de familie te overleggen – bekend dat ze hun rol in het koningshuis wilden neerleggen. Gisteren vond er crisisoverleg tussen koningin Elizabeth, prins Charles, prins William en prins Harry plaats.

Gelukkig lijkt de uitkomst van dit overleg positief voor Harry en Meghan.

Onafhankelijkheid Harry en Meghan

Het nieuws dat Harry en Meghan vorige week bekendmaakten sloeg in als een bom. Het stel gaf aan hun taken binnen het koninklijk huis neer te willen leggen en financieel onafhankelijk te willen zijn. Daarbij wilden ze meer tijd kunnen doorbrengen in Amerika, om hun zoon ook kennis te laten maken met deze kant van zijn achtergrond.

Harde klap

Opmerkelijk was dat de Hertog en Hertogin van Sussex dit verkondigden op hun Instagram-account, zonder dat de rest van de koninklijke familie hiervan op de hoogte was. Dat moet als een harde klap zijn aangekomen voor de royals. Om wat orde in de chaos te scheppen vond er gisteren een crisisoverleg plaats tussen Harry en de rest van de familie.

Crisisoverleg

In dit overleg is besproken wat Harry en Meghan precies willen, en in hoeverre ze nog betrokken zullen zijn bij het Koninklijk Huis. Het zal niet makkelijk worden om hier een oplossing voor te vinden, want het is nog nooit eerder voorgekomen dat iemand half lid is van de koninklijke familie. Dit betekent dat de royals en hun adviseurs een aantal belangrijke, nog nooit eerder gemaakte, beslissingen moeten nemen.

Elizabeth steunt Harry en Meghan

De koningin heeft na het overleg in een officieel statement laten weten dat het gesprek ‘constructief’ was en dat de familie er samen uit zal komen. “Mijn familie heeft een constructief gesprek gehad over de toekomst van mijn kleinzoon en zijn gezin. We steunen hun wens om een nieuw leven te beginnen. Ondanks dat we liever gezien hadden dat ze fulltime lid bleven van de koninklijke familie, respecteren en begrijpen we hun verlangen om onafhankelijker te opereren, en tegelijkertijd deel uit willen blijven maken van mijn familie.”

Ingewikkelde kwesties

Er zijn verder nog geen duidelijke beslissingen gemaakt, maar Elizabeth laat weten dat dat niet lang gaat duren. “Dit zijn zeer complexe en ingewikkelde kwesties. Er is nog werk aan de winkel. Maar ik heb gevraagd of er de komende dagen definitieve beslissingen genomen kunnen worden.” Met deze verklaring hoopt de familie waarschijnlijk om alle roddels en onrust in de media tot bedaren te brengen. De boodschap is: er is geen ruzie, en er zal een oplossing komen.

Nog niet op de hoogte? Lees meer over Harry en Meghan:

Bron | AD, Washington Post

Beeld | Getty Images

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden