null Beeld

Eerste date? Dit zijn de (soms opmerkelijke) regels in 12 verschillende landen

Help, een eerste date. Hoe begroet je elkaar en wie betaalt de rekening? Dat is vaak al spannend genoeg. Maar als je met iemand afspreekt van een andere nationaliteit, moet je ook nog eens rekening houden met de date-regels. Want die blijken per land behoorlijk te verschillen.

No worries, we hebben de belangrijkste verschillen op een rijtje gezet. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan tijdens jullie eerste ontmoeting!

Daten in 10 verschillende landen

De taalexperts van de app Babbel zetten op een rij welke ‘date-gewoonten’ mensen erop nahouden in verschillende landen wereldwijd. Best handig. Want nu we in de wereld massaal aan het tinderen zijn en mensen steeds vaker internationaal verhuizen, is de kans dat je iemand tegenkomt die een andere nationaliteit heeft best groot. Dít zijn de ‘date-regels’ uit twaalf verschillende landen (waarbij de gewoonten in Scandinavië genoeg op elkaar lijken om ze samen te behandelen).

1. Frankrijk

null Beeld

In Frankrijk kus je elkaar meteen op de wangen. Ook bij een eerste date. Let wel op: over het algemeen begin je aan de linkerkant met zoenen en het zijn slechts twee kussen (en geen drie, zoals bij ons). De rekening gaat, zoals we het in Nederland ook vaak doen, door de helft.

2. Spanje

null Beeld

Net zoals in Frankrijk begroet je elkaar in Spanje met twee kussen. Absolute no-go’s voor een eerste date zijn onderwerpen als politiek, geloof en geldzaken. Ook hier wordt de rekening meestal gedeeld, tenzij de man galant wil zijn.

3. Italië

null Beeld

Een begroeting met twee kussen is ook in Italië heel normaal. Vaak blijft het gesprek tijdens een eerste date een beetje neutraal, waarbij er niet te veel over persoonlijke dingen wordt gepraat. Politieke onderwerpen kun je beter onbesproken laten. Het delen van de rekening is ook in Italië heel gebruikelijk.

4. Australië

null Beeld

Anders dan in Europa houden Australiërs het liever bij één kus op de wang bij een eerste ontmoeting. De Australische samenleving is meer gefocust op fitness dan de meeste Europese culturen. Vandaar dat een actieve date daar vaak voorkomt. Het samen ‘ergens een drankje drinken’ zoals wij dat gewend zijn, zul je daar minder vaak zien. Wat dan wel weer overeenkomt met de Europese landen is het delen van de rekening.

5. Brazilië

null Beeld

Voor Brazilianen wordt een handdruk bij een eerste date een beetje als onbeschoft beschouwd, een hand geven vinden ze daar behoorlijk zakelijk en afstandelijk. Een kus op de wang is gebruikelijk en doodnormaal. In Sao Paulo ga je voor één kus en in Rio voor twee. Praten over geldzaken is een no-go in Brazilië. De rekening wordt normaal gesproken door de man betaald.

6. Duitsland

null Beeld

In Duitsland begroet je elkaar meestal met ‘Hallo’ en een snelle knuffel. Je kunt je date ook twee kussen op de wang geven. Duitsers zijn niet vies van een goede discussie, maar over onderwerpen als geld, politiek, geloof of je ex kun je tijdens een eerste afspraakje beter niet beginnen.

7. Nederland

null Beeld

Waar ze het in andere Europese landen het bij twee kussen houden, doen wij er een schepje bovenop en gaan we voor drie. Maar dat doen we meestal pas als we elkaar al vaker hebben gezien. Bij een eerste date is een knuffel of één zoen op de wang heel gebruikelijk. Al is gewoon ‘Hoi, hoe gaat het met je?’ zeggen ook niet verkeerd.

Praten over je ex(en) is not done tijdens een eerste date. Dit geldt overigens niet alleen in Nederland, maar in de meeste Europese landen. ‘Let’s go Dutch’ is een typische uitspraak in het buitenland als iemand voorstelt de rekening te delen. De meeste Nederlandse vrouwen en mannen vinden het ook doornormaal om dat te doen. Wat ook veel gebeurt, is de rekening om beurten betalen. Dus als hij het de eerste keer doet, is hij bij de tweede date voor jou.

8. Polen

null Beeld

Een vluchtige knuffel als begroeting is de beste keuze bij een eerste date in Polen. Het is hier vaak wel belangrijk met wíé je afspreekt, met het oog op mogelijke taboes. Wie je date ook is en wat voor achtergrond hij ook heeft, een gesprek beginnen over politiek is nooit een goed idee. Ook in Polen wordt de rekening vaak gedeeld. Wel wordt er van de man verwacht dat hij met de vrouw meeloopt naar huis, de bus of haar auto. Ook over het afscheid bij de deur is er een soort ‘regel’: daarbij geef je in Polen meestal één kus op de wang. Meerdere kussen worden bewaard voor oudere familieleden.

9. Scandinavië

null Beeld

Als je elkaar voor het eerst ontmoet, kun je je date in Zweden, Noorwegen en Denemarken het best met woorden begroeten. Een knuffel is al best een ding, een kus geldt als behoorlijk intiem. Gewoon ‘Hoi’ is in dit geval dus het beste. In Scandinavië zijn de mensen iets afstandelijker als het gaat om een eerste date. Zo ga je meestal gewoon samen ‘iets drinken’ en kun je dit beter geen ‘date’ noemen. Uit eten gaan is eigenlijk iets wat je pas doet als je al een relatie hebt.

10. Rusland

null Beeld

In Rusland gelden er iets meer regels als het gaat om daten. Zo neemt de initiatiefnemer van de afspraak de eerste stap bij de begroeting. Als de vrouw haar date een hand aanbiedt, moet de man die volgens de etiquette kussen. Ook moet de initiatiefnemer van de date de rekening betalen en ervoor zorgen dat de ander na afloop veilig thuiskomt. Over onderwerpen als politiek en geloof kun je beter niet beginnen.

Bron: businessinsider.nl

Beeld: iStock

Ellen Smits
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden