null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Eerste baby met drie biologische ouders geboren

Door middel van een nieuwe ivf-methode is er in Griekenland een baby geboren met drie biologische ouders. Het zaad kwam van de vader, de eicellen van twee verschillende vrouwen.

Deze nieuwe methode leidt tot gemengde reacties: tegenstanders vinden het 'niet ethisch verantwoord'.

Stofwisselingsziekte

De moeder, een 32-jarige Griekse vrouw, had voor dit experiment al vier onsuccesvolle ivf-behandelingen ondergaan. Het zou voor haar niet verantwoord zijn om op een natuurlijke manier zwanger te worden, vanwege een stofwisselingsziekte die ze mogelijk zou overdragen op haar kind. Door deze stofwisselingsziekte kunnen kinderen voedsel niet goed omzetten in energie, wat levensgevaarlijk is. Veel patiënten worden hierdoor niet ouder dan tien jaar.

DNA uit twee eicellen

Door middel van een nieuwe ivf-methode is het de vrouw toch gelukt zwanger te worden. Ze beviel eerder deze week van een gezonde baby. De methode, maternal spindle transfer (MST) genaamd, combineert een deel van het DNA van de eicel van de moeder met het DNA van de eicel van een andere vrouw. Op deze manier kan worden voorkomen dat het kind met een erfelijke ziekte wordt geboren.

Recht van vrouwen

Het voordeel van deze methode is dat het kind grotendeels het DNA van de ‘draagmoeder’ heeft. De bijdrage van de ‘donormoeder’ is slechts 0,2 procent. Volgens de betrokken artsen is het een recht van iedere vrouw om een kind te baren dat haar eigen genetisch materiaal heeft.

Niet ethisch verantwoord

Toch leidde deze medische doorbraak ook tot negatieve reacties. Tegenstanders vinden het niet ethisch verantwoord om op deze manier een kind ter wereld te brengen. Bovendien is er nog niet genoeg onderzoek naar de methode gedaan; er is nog niets bekend over de langetermijngevolgen van MST voor het kind zelf. Het Griekse onderzoeksteam test de methode uit op nog vijfentwintig andere vrouwen.

Bron | BBC

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden