null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Eerste 3D-hart geprint dat bestaat uit menselijk weefsel

In Israël zijn wetenschappers er deze week in geslaagd om een wel heel speciaal ‘ding’ uit de printer te laten rollen. Wetenschappers van de Universiteit van Tel Aviv hebben namelijk een miniatuur 3D-hart geprint dat bestaat uit menselijk weefsel en bloedvaten.

Dat betekent nog niet dat er binnenkort allemaal kunstmatige harten van de loopband rollen. Volgens de wetenschappers is er nog veel onderzoek nodig om een volledig hart of delen ervan te kunnen kweken, die geschikt zijn voor transplantatie bij mensen. Toch sprak hoofdonderzoeker Tal Dvir wel over een grote medische doorbraak. "Het is de eerste keer dat iemand met succes een volledig hart, bestaande uit cellen, bloedvaten en kamers heeft geprint," vertelt hij aan persbureau AFP.

Leren pompen

Volgens de onderzoeker heeft het 3D-hart nog niet helemaal dezelfde eigenschappen als een echt hart. Zo moeten de wetenschappers het kunstmatige hart nog ‘leren’ om samen te pompen zoals een echt hart dat doet. “Op dit moment kan het hart wel samentrekken, maar de cellen moeten leren samenwerken om te kunnen pompen. Zodra de harten dat wel kunnen, worden die eerst getransplanteerd in dieren.”

Andere organen

Wetenschappers waren er al eerder in geslaagd om een 3D-hart te printen, maar dat had geen cellen en bloedvaten. Al in 2014 kreeg een mens voor het eerst een kunstmatig hart. Dat 3D-hart werd aangestuurd door een externe accu en woog bijna een kilo. Dvir sluit niet uit dat er over een paar jaar meer organen uit de printer rollen, die gemaakt zijn van menselijk weefsel. "Misschien beschikken de beste ziekenhuizen ter wereld over tien jaar wel over dergelijke printers, maar waarschijnlijk beginnen zij dan eerst met eenvoudigere organen dan harten."

Bron| Advanced Science, Techzine,

Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden