null Beeld ?unoPress/Spread Pictures
Beeld ?unoPress/Spread Pictures

Een terugblik op het leven van prins Philip (1921 – 2021)

Vandaag is de uitvaart van prins Philip, die op vrijdag 9 april op 99-jarige leeftijd overleed. Hij was de man van Queen Elizabeth en het koninklijke koppel was 73 jaar getrouwd, waarmee prins Philip de langst dienende koninklijke echtgenoot in de Britse geschiedenis was. We blikken terug op zijn leven en het koninklijke huwelijk van prins Philip en Queen Elizabeth.

Prins Philip hield er ook een paar opmerkelijke uitspraken op na.

Een terugblik op het leven van prins Philip

Prins Philip werd op 10 juni 1921 geboren op het Griekse eiland Corfu, in een Griekse en Deense koninklijke familie. Hij was de jongste van vier kinderen en de enige zoon van zijn ouders Alice en Andreas. Toen Philip achttien maanden oud was, werd zijn familie uit Griekenland verbannen. De toenmalige koningin moest aftreden onder druk van een militaire opstand. Hierdoor kwam de gehele familie van Philip onder vuur te liggen. Ze moesten een Britse boot pakken. Vervolgens zetten ze daar hun leven voort. Philip ging naar school in Frankrijk, Duitsland en Engeland, en ging uiteindelijk bij de Britse Royal Navy in 1939 toen hij achttien jaar oud was.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Ontmoeting met Elizabeth

De eerste ontmoeting tussen de van oorsprong Griekse prins Philip en Britse prinses Elizabeth vond plaats in 1934, op het huwelijk van prinses Marina van Griekenland (prins Philips nicht) en prins George (Elizabeths oom). Elizabeth was toen nog acht jaar oud. Een paar jaar later, toen Elizabeth dertien jaar oud was en Philip achttien jaar, ontmoetten de twee elkaar opnieuw en volgens verhalen sprongen de eerste vonken toen al over. Volgens Marion Crawford, de toenmalige oppas van Elizabeth, kon de prinses haar ogen niet van de prins afhouden. De twee bleven daarna contact houden.

De bruiloft

Op 20 november 1947 was het zover: Philip en Elizabeth trouwden. Prins Philip had eigenlijk niet genoeg titels om met Elizabeth te trouwen, maar koning George ging toch akkoord met het koninklijke huwelijk. De twee trouwden in Westminster Abbey in Londen. In 1947 kreeg de Griekse prins ook zijn Britse nationaliteit.

null Beeld BrunoPress/EMPics
Beeld BrunoPress/EMPics

Kinderen

Op 14 november 1948 werd het eerste kind van Philip en Elizabeth geboren: prins Charles. Daarna volgde op 15 augustus 1950 prinses Anne. Op 19 februari 1960 werd prins Andrew geboren. Prins Edward, hun vierde en tevens laatste kind, werd op 10 maart 1964 geboren.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images
null Beeld BrunoPress/PA
Beeld BrunoPress/PA
null Beeld BrunoPress/PA
Beeld BrunoPress/PA

Jubilea

In 1972 vierden koningin Elizabeth en prins Philip hun 25-jarige huwelijk bij Buckingham Palace. Hier hield Elizabeth De Zilveren Huwelijkstoespraak, waarbij de Queen een kijkje gaf in hun gelukkige huwelijk. In 1997 vierde het koppel hun 50-jarige jubileum, waarbij prins Philip in een toast liet weten hoe zij al jaren een gelukkig en gezond huwelijk hadden. Volgens de prins was vooral tolerantie het essentiële ingrediënt. Tijdens de Gouden Jubileum-toespraak in 2002 liet Elizabeth weten kracht uit haar familie te putten en dat Philip een onschatbare bijdrage aan haar leven leverde. Op 20 november 2020, toen het koppel 73 jaar samen was, deelde de familie nooit eerder vertoonde foto’s van de huwelijksreis van het gelukkige koppel.

Lees ook:

Het échte verhaal achter deze aandoenlijke foto van prins Philip en koningin Elizabeth

Uitspraken

Prins Philip was het gezicht van meer dan achthonderd liefdadigheidsinstellingen en voerde jaarlijks meer dan driehonderd officiële taken uit. Maar daarnaast stond de prins ook bekend om zijn gekscherende, gedurfde uitspraken. Zo luidde zijn commentaar nadat hij te horen kreeg dat Madonna de titelsong voor de James Bond film Die Another Day inzong: ‘Gaan we oordopjes nodig hebben?’. Toen hij in Rome in 2000 wijn aangeboden kreeg: ‘Het maakt mij niet uit wat voor soort het is, geef mij een biertje’. En in 1998 toen de 13-jarige Andrew Adams vertelde dat hij een astronaut wilde, worden was Philips commentaar: ‘Dat zou kunnen, als je een beetje afvalt’. Hoewel dit soort opmerkingen af en toe niet door de beugel konden, wist hij Elizabeth toch altijd aan het lachen te maken.

null Beeld BrunoPress/PA Images
Beeld BrunoPress/PA Images

De laatste, nieuwe foto die het koningshuis van prins Philip deelde, vanuit quarantaine op Windsor Castle, op 9 juni 2020:

De uitvaart van prins Philip is op zaterdag 17 april vanaf 15.30 uur op NPO 1 live te zien.

Bron | Vogue, NSMBL, Mirror

Beeld | Brunopress, Getty, Instagram

Maryse de Bruijne?unoPress/Spread Pictures

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden