null Beeld

Eén op tien coronapatiënten in ziekenhuis krijgt hartproblemen

Dat

het coronavirus tot ernstige complicaties kan leiden, blijkt wel uit een nieuw

onderzoek onder 3011 Nederlandse coronapatiënten. Bij zeker één op de tien coronapatiënten

die in het ziekenhuis is opgenomen, treden namelijk hartproblemen op.

Het kan hierbij gaan om minder ernstige hartproblemen als hartritmestoornissen, maar ook om volledige hartfalen of een hartstilstand, zo blijkt uit het onderzoek.

Meer kennis nodig

Bijna 12 procent van de coronapatiënten die in het ziekenhuis ligt, krijgt complicaties aan het hart. Het onderzoek is wereldwijd het grootste onderzoek naar hartcomplicaties bij coronapatiënten. “Het is verontrustend dat corona gepaard kan gaan met problemen in het hart- en vaatstelsel,” zo zegt directeur Floris Italianer van de Hartstichting. De Hartstichting ondersteunde de studie. Volgens Italianer is het belangrijk dat er snel meer kennis komt, bijvoorbeeld over welke patiënt meer kans loopt ernstige gevolgen te ondervinden van het coronavirus.

Lees ook:

Bijna 95 procent van ex-coronapatiënten heeft na een halfjaar nog steeds klachten

Vooral bij mannen

Wat wel belangrijk is om te weten, is dat een derde van de patiënten vóór de opname in het ziekenhuis al een hart- of vaatziekte had. Ruim 60 procent van de patiënten in de studie was man, en de gemiddelde leeftijd was 67 jaar. De meest voorkomende complicatie aan het hart bij coronapatiënten in het ziekenhuis blijkt boezemfibrilleren te zijn. Dit gebeurde namelijk bij 142 patiënten (4,7 procent). Ernstige hartcomplicaties komen minder vaak voor.

Soorten hartproblemen

Bij 55 patiënten werd hartfalen vastgesteld en bij 15 patiënten een hartinfarct. Hartritmestoornissen die tot een hartstilstand kunnen leiden werden bij 14 mensen vastgesteld en ontstekingen aan het hart bij 8 patiënten. Bijna 200 patiënten (6,6 procent) kregen een longembolie. Dit laatste gebeurt wel vaker bij ernstig zieke patiënten op de intensive care.

Onderzoek naar complicaties op lange termijn

Tijdens het verblijf in het ziekenhuis overleden uiteindelijk 595 patiënten, waarvan 16 door problemen aan het hart. Zij verbleven gemiddeld 7 dagen in het ziekenhuis. Diegenen die op de intensive care terechtkwamen, lagen daar gemiddeld zo’n 13 dagen. Uit verder onderzoek moet nog blijken hoeveel patiënten complicaties krijgen en houden op de lange termijn, ook na een opname in het ziekenhuis.

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | RTL Nieuws

Beeld | iStock

null Beeld

Eenzaamheid is niet alleen een groot probleem onder ouderen, maar ook onder jongvolwassenen. Daarom heeft Margriet het initiatief Margriet Belbuddy's in het leven geroepen: Margriet-vrijwilligers bieden een luisterend oor aan iedereen die wel een praatje kan gebruiken. Van maandag t/m vrijdag van 18.30 tot 22.00 zitten onze Margriet Belbuddy's voor je klaar via 088 076 77 00. Kijk voor meer informatie op Margriet.nl/belbuddys.

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden