null Beeld

Een medicijn van coronaplasma: de bloedbank roept donoren op

Al eerder hield de Nederlandse bloedbank Sanquin zich bezig met het verzamelen en testen van bloed om een inzicht te krijgen in hoe het er met de groepsimmuniteit en opbouw van antistoffen voor stond. Nu wil de bloedbank 'coronaplasma’ verzamelen in de zoektocht naar een medicijn tegen het coronavirus. 

Op deze manier moet met behulp van herstelde coronapatiënten een medicijn worden gemaakt.

Een medicijn van ‘coronaplasma’

In het kort uitgelegd bestaat plasma, een gele vloeistof, voor 91,5 procent uit water en voor 8,5 procent uit eiwitten waaronder antistoffen. Daarom wil bloedbank Sanquin op grote schaal het coronaplasma, oftewel het bloedplasma, van herstelde coronapatiënten verzamelen. Al eerder deden ze hier een oproep voor, zodat ze meer te weten konden komen over de werking van de antistoffen bij het coronavirus. Nu wil de bloedbank het coronaplasma van genezen patiënten met geneutraliseerde antistoffen gaan gebruiken om een medicijn te maken tegen het virus. Ook moet het voorkomen dat mensen besmet kunnen raken. Wanneer met het coronaplasma een werkend medicijn op de markt kan worden gebracht zal dit in eerste instantie vooral aan kwetsbare doelgroepen worden toegediend, maar hopelijk daarna aan alle coronapatiënten.

Een coronamedicijn in het najaar

Om met coronaplasma een medicijn te kunnen maken zijn er antistoffen van 16.000 mensen nodig. Hiermee wordt zo’n 30.000 kilo aan coronaplasma inclusief antistoffen verzameld. Als uit dit onderzoek van de bloedbank een effectief en veilig medicijn rolt, dan kan dit heel snel worden ingezet. Minister Hugo de Jonge laat weten dat we in dit geval direct toegang tot deze middelen hebben die mensen moeten gaan genezen en beschermen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport steekt daarnaast 10 miljoen euro in dit onderzoek. De eerste onderzoeksresultaten worden rond oktober dit jaar verwacht. Hiermee hoopt bloedbank Sanquin nog voor een mogelijke tweede coronagolf in het najaar een werkend medicijn aan te kunnen bieden.

Lees ook: Bloedbanken onderzoeken: hoeveel mensen zijn immuun voor coronavirus?

Plasma doneren

De bloedbank is inmiddels begonnen met het oproepen van Nederlanders om hun plasma te doneren. Daar is haast bij, omdat de hoeveelheid antistoffen bij genezen coronapatiënten na drie tot zes maanden steeds meer afneemt. De bloedbank laat daarnaast weten dat een plasmadonatie minder belastend is voor het lichaam dan normale bloeddonatie. Dat komt omdat bij plasmadonatie het plasma met de antistoffen wordt gefilterd en de rode bloedcellen weer terug in het lichaam worden gepompt. Wil je meedoen aan dit onderzoek? Kijk dan hier hoe je plasma kunt doneren en welke locatie dicht bij jou in de buurt is.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws, NOS, Sanquin

Beeld | iStock

null Beeld

Nu we allemaal meer thuis zitten, beginnen de dagen soms een beetje saai te worden. Daar hebben we iets leuks op bedacht: de Margriet Mini Challenge. Krijg dagelijks een inspirerende uitdaging voor thuis die je dag nét een beetje leuker maakt. Hoe? Simpel! Praat met Margriet via je Google Home óf de gratis Google Assistent op je telefoon of tablet. Klik hier om direct jouw eerste uitdaging te krijgen. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden