null Beeld

Eén derde bevolking beweegt voldoende (zonder het zelf door te hebben)

Veel mensen voelen zich schuldig omdat ze niet sporten. Wie voldoende beweegt, loopt immers minder risico op het krijgen van tal van ziektes. Toch gaan maar weinig mensen écht met plezier naar de sportschool. Gelukkig hebben we (voor een deel) van deze mensen goed nieuws!

Volgens de Gezondheidsraad moeten we elke dag minimaal 150 minuten bewegen. Wat blijkt: Eén op de drie Nederlanders is in het dagelijkse leven al zo actief, dat extra sporten helemaal niet nodig is!

Openbaar vervoer

Onderzoekers van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid vroegen een testgroep van 5300 mensen om drie dagen lang een dagboekje bij te houden over alle dagelijkse activiteiten en reizen. Ook moesten zij een vragenlijst invullen over hun gezondheid. Hieruit bleek dat één op de drie mensen zoveel loopt en fietst tijdens de dagelijkse bezigheden, dat ze daarmee ruim voldoen aan de door de Gezondheidsraad gestelde norm. De groep die dagelijks al genoeg beweging krijgt is volgens de onderzoekers het grootst onder ov-reizigers.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Automobilisten

Mensen die met het OV reizen hebben volgens een voorzichtige conclusie van de onderzoekers bovendien vaker een gezond BMI. Mensen met obesitas zijn volgens hun sneller geneigd een e-bike aan te schaffen en minder vaak naar hun bestemming te lopen. De groep die bijna altijd de auto pakt, beweegt nog geen vijf minuten per dag tijdens de dagelijkse bezigheden. Slechts zeven procent van hen haalt de beweegnorm. Van mensen die voornamelijk fietsen is dit 80 procent. Om écht een oorzakelijk verband aan te te tonen is echter meer onderzoek nodig.

Extra geld voor forenzen

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft al laten weten dat er de komende jaren extra geld wordt geïnvesteerd om meer mensen op de fiets naar hun werk te krijgen. Als ook de sporters worden meegerekend, voldoet ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking aan de beweegnorm.

Lees ook

De connectie tussen beweging en Alzheimer is groter dan gedacht

Bron| Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid

Beeld| iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden