null Beeld

Een coronatest gedaan? Dit gebeurt er met je gegevens en DNA

Een wattenstaaf diep in je keel en neus, daar komt natuurlijk een hoop DNA bij kijken. Daarnaast moet je aan de GGD ook je persoonlijke gegevens opgeven. Daarmee rijst de vraag: wat gebeurt er eigenlijk met je gegevens na zo’n coronatest?

En waar belandt dat DNA-monster nadat je de uitslag binnen hebt? RTL Nieuws zocht het uit.

Gegevens na een coronatest

Naast dat de GGD voor zo’n coronatest keel- en neusslijm van je afneemt, moet je ook een aantal gegevens aan hen doorgeven. Dat zijn je voor- en achternaam, geboortedatum, burgerservicenummer, geslacht, adres, telefoonnummer en je e-mailadres. Daarnaast worden je klachten genoteerd, de streepjescode van je testbuisje, eventueel nog de naam van de arts die je heeft doorverwezen en uiteindelijk noteren ze ook de uitslag van de coronatest. Bij elkaar een flinke waslijst aan gegevens dus.

En dan is er nog het bron- en contactonderzoek bij een positieve uitslag. Daarvoor moet de GGD weten met wie je de afgelopen tijd in contact bent geweest en bijvoorbeeld waar je werkt. Al die gegevens die na zo’n coronatest in het systeem van de GGD staan, moeten volgens de Wet publieke gezondheid vijf jaar lang worden bewaard. Pas daarna wordt deze informatie geanonimiseerd.

Gegevens zijn beveiligd

De GGD moet zich, net als alle andere medisch professionals en artsen, houden aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Dat houdt in dat alleen bevoegden toegang tot deze gegevens kunnen krijgen en dat deze goed beveiligd blijven.

Lees ook: Van afspraak maken tot kosten: dít wil je weten over de coronatest

Waarvoor worden jouw gegevens gebruikt?

Al die gegevens die voor een coronatest worden verzameld zijn volgens de overkoepelende organisatie van GGD’s nodig om een coronatest te kunnen uitvoeren en om de uitslag van de test zowel aan de desbetreffende GGD als aan jou te laten weten. Daarnaast worden deze gegevens gebruikt om de overheid een overzicht te geven van de hoeveelheid besmettingen in het land en hoeveel coronatesten er worden gedaan. Geen zorgen, de overheid krijgt daarbij geen persoonsgegevens zoals je naam te zien, maar krijgt hiervoor statistieken. Als laatste kunnen jouw gegevens ook voor wetenschappelijk onderzoek worden gebruikt, maar ook dat gebeurt anoniem en met strikte regels.

De organisaties die jouw gegevens te zien krijgen zijn de volgende: de lokale GGD en GGD-artsen, GGD GHOR Nederland, het laboratorium dat jouw test analyseert, de IT-provider van CoronIT de app (dat is het administratiesysteem van de GGD) en Teleperformance (het callcenter waarvan je de uitslag van de coronatest krijgt).

Bestaat er een centrale databank voor het DNA-materiaal?

Als laatste zocht het RTL Nieuws uit wat er met dat afgenomen DNA-materiaal van zo’n coronatest gebeurt. Komt dit bijvoorbeeld in een centrale databank? Het RIVM laat weten dat dit niet het geval is. Laboratoria hebben de wettelijke mogelijkheid om enkele weken tot maanden na de uitslag de monsters te bewaren. Dit kan bijvoorbeeld worden gebruikt om opnieuw te testen, besmettingspatronen in kaart te brengen en de verspreiding van het virus duidelijk in beeld te krijgen. Maar zodra het laboratorium de monsters niet meer nodig heeft worden deze altijd vernietigd.

Bron | RTL Nieuws, GGD Ghor

Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden