null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Duizenden Nederlanders worden door hun (ex-)partner bespioneerd via stalkerware

Stiekem de WhatsApp-gesprekken van je (ex-)partner lezen. Of op afstand de camera van zijn of haar telefoon of laptop bedienen. Duizenden Nederlanders gebruiken zulke stalkerware.

Dit blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Stalkerware

Met stalkerware kun je iemand letterlijk in de gaten houden. Zo leest je wantrouwende (ex-)partner zonder enige moeite je WhatsApp-gesprekken mee. Hij of zij kan de locatie van je telefoon opvragen en je foto’s en video’s bekijken. Het is zelfs mogelijk om op afstand de camera en microfoon te bedienen, zodat telefoongesprekken kunnen worden meegeluisterd. Verwijderde Whatsapp-gesprekken zijn ook terug te lezen.

Stiekem op telefoon installeren

Het is vaak de (ex-)partner zelf die de stalkerware op de telefoon van zijn (voormalige) vlam installeert. Daarna draait het op de achtergrond mee en stuurt het stiekem allerlei data naar een online dashboard. Via dat dashboard, kan de (ex-)partner je foto’s, video’s en WhatsApp-gesprekken bekijken. In het app-overzicht op de smartphone is dit niet zichtbaar, dus je hebt dan geen idee dat je bespioneerd wordt. De applicatie heeft meestal een algemene naam, zoals ‘System Update Service’.

Lees ook: Dit is waarom het soms lijkt alsof je telefoon trilt

Big business

Die stalkerware is big business. Bedrijven verkopen het via een abonnement, dat tussen de twintig en zestig euro per maand kost. Ze bieden deze software aan als een manier waarop je een minderjarig kind in de gaten kunt houden. Maar ook privégesprekken in apps zoals Happn en Tinder kun je via stalkerware lezen.

Gehackt

Uit onderzoek bij vijftien antivirusbedrijven, blijkt dat het aantal stalkerware-infecties in Nederland groeit. In 2018 waren er een paar honderd infecties bekend. In 2019 steeg dit aantal al naar 6500 stalkerware-infecties. Omdat de drempel om een smartphone te hacken nu zo laag ligt, spreken experts hun zorgen uit. Let dus goed op de apps die zich op jouw telefoon of laptop bevinden. Want ook al heb je misschien niks te verbergen: gestalkt worden, is niet oké.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron |RTL Nieuws

Beeld | iStock

Lichelle RoozeboomGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden