null Beeld

Dubbel zo veel dementie in 2050: dit is waarom dat toch positief nieuws is

Het aantal mensen met dementie zal in de komende dertig jaar waarschijnlijk verdubbelen in Nederland. In 2050 kent ons land ongeveer een half miljoen dementerenden. Dat klinkt natuurlijk vreselijk, zo’n enorme stijging van alzheimerpatiënten. Toch is het niet alleen slecht nieuws.

In eerdere voorspellingen werd gesteld dat het aantal mensen met dementie een stuk hoger uit zou vallen, dus volgens Alzheimer Europa is dit een flinke meevaller. Dat deze nieuwe voorspelling lager uitvalt dan verwacht komt doordat steeds meer mensen hun levensstijl op een positieve manier aanpassen.

Half miljoen dementerenden

Europa telt volgens de voorspelling in 2050 ongeveer 18,8 miljoen mensen met dementie, een verdubbeling van het aantal nu. In Nederland lijdt momenteel zo’n 1,5 procent van de bevolking aan Alzheimer, en over dertig jaar zal dat verdubbelen naar 3 procent. Hoogleraar geriatrie Marcel Olde Rikkert zegt tegen de NOS dat bij zo’n voorspelling niet alles meegenomen wordt, en er dus wel wat verschil kan zitten in de daadwerkelijke cijfers per land. Zo zijn voor Nederland alleen de cijfers over demografie en vergrijzing in het rapport opgenomen, maar is er geen rekening gehouden met het zorgsysteem en de leefstijl van de Nederlanders.

Lees meer: Onderzoekers wéér een stapje dichter bij medicijn tegen Alzheimer

Lager dan eerder voorspeld

Twaalf jaar geleden werd er voor het laatst zo’n voorspelling gedaan door de Europese onderzoeksorganisatie Alzheimer Europa. Toen keken ze naar dezelfde factoren die dementie kunnen beïnvloeden, en was de voorspelling een stuk minder positief. De verwachting in 2008 was namelijk dat het percentage zo’n 10 procent hoger zou liggen dan bij de huidige voorspelling.

Preventie

Ook Peter Paul De Deyn, directeur van het Alzheimer Research Centrum Groningen, zegt tegen de NOS dat het nieuwe rapport een positieve verandering laat zien. Hij gelooft ook dat het aantal mensen met dementie in 2050 veel hoger uitgevallen was als er niet zo veel preventief werk gedaan was in de laatste jaren. Hij zegt dat deze positieve ontwikkeling vooral komt doodat mensen steeds minder roken en alcohol consumeren, en meer bewegen. Daarom hebben Nederlanders minder kans op hart- en vaatziekten en daarmee ook op Alzheimer. Omdat Nederland wel aan het vergrijzen is, is de verdubbeling van het aantal dementerenden helaas niet te voorkomen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden