null Beeld

Droomanalyse: ‘Ik voel de kogel in mijn borst’

Elke week verklaart dromendeskundige en psycholoog Ada de Boer een bijzondere droom van een lezeres. Deze week Quirine van Genderen (59), die al veertig jaar dezelfde droom heeft.

Quirine: "Sinds mijn twintigste droom ik dat ik moet vluchten. Ik word achtervolgd door een soldaat of een heel leger, politie of criminelen en ik ren heel hard weg. Ik ren door brandgangen achter tuinen of huizen en kan me na heel lang rennen eindelijk bij iemand verstoppen. Soms in een huiskamer, in een schuur, maar nog het vaakst op zolder, waar ik denk dat ze me niet kunnen vinden. Toch vinden ze me altijd en soms word ik ook doodgeschoten. Dan voel ik de kogel in mijn borst en word met een schok wakker. Ik heb vaak gezocht wat dit kan betekenen, maar heb nog steeds geen idee."

Ada: "Dat is zeker een onaangename droom. Je hebt misschien al wel proberen te bedenken wat er gebeurde toen je twintig was. Het kan gaan om een ziekte of onaangename gebeurtenis. Het kan ook een op het eerste gezicht niet zo grote gebeurtenis zijn, maar wel een die je diep heeft geraakt.

Graadmeter

Dit soort dromen kun je krijgen in periodes van spanning, onrust en onzekerheid. Kijk daarom eens, als je deze droom hebt, wat er op dat moment misschien moeilijk, verdrietig of stressvol in je leven is. Je droom kan dan als een soort innerlijke graadmeter functioneren: hoe gaat het eigenlijk met me?

Boos

Je droom gaat over oorlog en agressie. Misschien ben je soms boos op jezelf of heb je de neiging snel boos op jezelf te worden.

Overtuiging

Je rent in je droom, je bent heel actief, je probeert je lot in eigen hand te nemen. Dat is altijd een goed teken van weerbaarheid. Maar het lukt niet, ondanks al je moeite: je wordt tóch gevonden. Daarbij kan een overtuiging passen als ‘al doe ik nog zo mijn best, het maakt toch niet uit’.

Innerlijke helper

Een interessante figuur is de man of vrouw bij we je je kunt verstoppen. Is dat iemand die je kent? Iemand die je in je werkelijke leven als veilig of ondersteunend ervaart? Of misschien gaat het om een droomfiguur. Dan is er een innerlijke helper: een aspect van je persoonlijkheid dat sterk en weerbaar is. Misschien een aspect waarvan je je nog niet zo bewust bent, waarop je ook nog niet zo vertrouwt, je wordt immers ontdekt. Maar toch zou het de moeite waard zijn nader kennis te maken met deze droomfiguur. Wat voor iemand is dit? Hoe ziet hij of zij eruit? Neem wat tijd om daar verder op in te gaan. Dat kan een aanwijzing geven voor een innerlijke kracht die een grotere rol in je leven zou kunnen gaan spelen.

Hart

Ook de plaats waar de kogel je lichaam raakt, is van belang. Je wordt in je hart getroffen! Geraakt op een heel essentiële plek. Voelt je hart als een kwetsbare plek? Of heb je ooit fysieke problemen gehad met je hart of longen?

Je ziet: er valt veel aan je droom te ontdekken. Als je jezelf de ruimte geeft om je gevoelens en je kracht te onderzoeken en te ervaren, kan het goed zijn dat je droom gaat veranderen..."

Wil je weten wat jouw droom betekent? Vraag het Ada!

Droom je vaak hetzelfde, of had je een bizarre droom en wil je weten wat deze betekent? Stuur dan een mail waarin je je droom goed toelicht naar redactie@margriet.nl o.v.v. ‘Dromen’ en misschien vertelt Ada volgende week zondag wat jouw droom betekent op Margriet.nl!

null Beeld

Meer over dromen

Meer informatie over dromen en dromenuitleg vind je op droomnet.nl en nachtmerrietherapie.nl, de websites van psycholoog en dromendeskundige Ada de Boer.

Lees ook > Wat dromen ons vertellen

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden