null Beeld

Drinkwaterbeperking? Zo staat het ervoor met de noodmaatregelen bij extreme droogte in Nederland

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat het de afgelopen tijd behoorlijk droog was in Nederland. Hoewel een deel van het land de afgelopen week flink wat overlast had van noodweer, ligt er aanstaande week een hittegolf in het verschiet. En ook de rest van de zomer kunnen we meer warme en droge dagen verwachten. Maar hoe zit het dan met ons drinkwater? Kan dat opraken?

Dit zijn de voorlopige noodmaatregelen bij extreme droogte in Nederland.

Noodmaatregelen bij extreme droogte in Nederland

Niks zo veranderlijk als het weer, maar als we de meteorologen moeten geloven staat ook in Nederland deze zomer weer veel droogte op het menu. Daarom kwam het RIVM vorig jaar al met de opzet ‘escalatiesysteem drinkwaterbeperking’. Hierbij is onderscheid gemaakt tussen vier fases. Fase 1, de normale situatie, kent geen beperkingen. Bij fase 2, de waakzame fase, worden mensen en bedrijven opgeroepen om drinkwater te besparen. In fase 3, de alarmtoestand, geldt een verbod op handeling zoals je eigen zwembad vullen of de tuin sproeien. In fase 4, de crisissituatie, is het alleen toegestaan drinkwater te gebruiken ter consumptie en hygiëne. Daarnaast laat minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat aan het AD weten dat ook het kabinet met noodmaatregelen bezig is bij extreme droogte in Nederland.

Toekomstscenario

Van Nieuwenhuizen laat weten dat dit soort noodmaatregelen en het systeem voor een beperking op drinkwater van het RIVM echt alleen in een noodsituatie zullen gelden. Volgens de minister zijn we nog ver verwijderd van dit scenario en is er voor nu in Nederland nog voldoende drinkwater voor mensen en bedrijven. Toch blijkt uit onderzoek van het KNMI en de Universiteit van Utrecht dat we de komende jaren vooral in het oosten van het land te maken zullen krijgen met een tekort aan neerslag. Dat betekent dat daar mogelijk zuiniger moet worden gedaan met drinkwater. Ook moest drinkwaterbedrijf Vitens dit voorjaar al de druk op de waterleiding verlagen in sommige regio’s door de droogte. En ook in de extreem droge zomer in 2018 leek ons drinkwater in de knel. Toen werden tanks met vers water in het IJsselmeer door de minister achter de hand gehouden om bij nood te handelen.

Lees ook: Ons drinkwater raakt steeds meer vervuild, waterbedrijven slaan alarm

Voorstel drinkwaterbeperking

Aan het AD laat minister Van Nieuwenhuizen weten dat er eind dit jaar een concreet voorstel moet komen voor een drinkwaterbeperkingssysteem dat handhaafbaar en uitvoerbaar moet zijn wanneer Nederland kampt met extreme droogte. Volgens de minister moeten Nederlanders in de toekomst sowieso beter na gaan denken over hun watergebruik. Door de verandering van het klimaat zal droogte onderdeel worden van het nieuwe normaal.

Verdeeld watertekort in Nederland

Het lijkt misschien wat tegenstrijdig om over een watertekort en een beperking van het drinkwater te spreken, aangezien de afgelopen dagen delen van het land kampte met veel wateroverlast door zware regenbuien. Toch ligt juist daar het probleem. Zo zullen kustprovincies volgens het onderzoek van het KNMI en de Universiteit van Utrecht de komende jaren waarschijnlijk nog genoeg regenbuien krijgen, maar vooral het oosten van het land zal meer extreme droogte voor de kiezen krijgen. Daarom zal de komende tijd ook meer worden nagedacht over de waterhuishouding en slimme oplossingen om het water in Nederland goed te blijven verdelen en een tekort te voorkomen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet heeft een nieuwe look! Er staat niet alleen een fris, nieuw logo op de voorkant, maar ook de binnenkant heeft een make-over gekregen. Zien? Koop Margriet 26 snel in de winkel of bestel 'm veilig online zonder extra verzendkosten.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden