Door déze 5 oorzaken verspreidt de omikronvariant zich zo snel Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Door déze vijf oorzaken verspreidt de omikronvariant zich zo snel

Sinds afgelopen weekend geldt er een harde lockdown in Nederland. Dat heeft vooral te maken met de opkomst van de omikronvariant van het virus, die zich naar verwachting snel verspreidt. Nog sneller dan de vorige coronavarianten. Maar hoe komt dat eigenlijk?

Van de antistoffen tot onopgemerkte klachten: wat maakt de omikronvariant zo besmettelijk?

Vijf oorzaken waarom de omikronvariant snel verspreidt

Op dit moment komt de deltavariant van het coronavirus in Nederland nog het meest voor, maar naar verwachting zal deze tussen kerst en de jaarwisseling verstoten worden door de omikronvariant. En die omikronvariant die zou zich naar verwachting nog sneller kunnen verspreiden. In Amsterdam is die snelle stijging al te zien. Daar bleek op 6 december onder positieve testen nog 2,5 procent de omikronvariant te zijn, tien dagen later was dit al 25 procent. Dat die verspreiding zo snel gaat, daar heeft het NRC de volgende vijf oorzaken voor op een rijtje gezet:

1. Minder gevoelig voor opgebouwde antistoffen

Het lijkt erop dat de omikronvariant veel minder gevoelig is voor je eerder opgebouwde antistoffen via een infectie of vaccinatie. Hierdoor zou deze variant makkelijker door de opgebouwde immuniteit van mensen heen kunnen breken. Toch gaat het nog om kleine aantallen, waarbij bij de een de afweer bijna dertig keer zwakker is bij de omikronvariant, terwijl bij een ander niks veranderd lijkt. Dat de omikronvariant minder gevoelig is voor eerdere antistoffen zou te maken hebben met dat deze variant ongewoon veel mutaties in het spike-eiwit heeft. Dat zijn de uitsteekseltjes aan de buitenkant van het virus die belangrijk zijn bij een besmetting. Het gaat om meer dan dertig spike-veranderingen.

Het goede nieuws is wel dat de boosterprik de bescherming tegen het virus weer voor een groot deel lijkt te herstellen. De effectiviteit van je vaccinatie zou door de extra prik weer stijgen naar 70 tot 75 procent. Ook zouden de T-cellen van mensen die immuun zijn tegen het virus nog werken tegen de mutatie, waardoor een ernstig verloop van de ziekte waarschijnlijk kan worden voorkomen.

2. Makkelijker besmet

Vergeleken met het oorspronkelijke coronavirus is het infectievermogen van de omikronvariant vier keer toegenomen, waardoor deze mutatie een stuk besmettelijker is. Uit een onderzoek uit Hongkong bleek dat de omikronvariant zich zeventig keer zo snel vermenigvuldigt als de deltavariant. Ook zit deze mutatie bij voorkeur minder diep in de longen. Deze factoren kunnen ertoe leiden dat de omikronvariant makkelijker mensen kan besmetten en zich dus sneller verspreidt.

3. Omikron overleeft langer

Daarnaast lijkt het er volgens een onderzoek op dat de omikronvariant langer in de lucht blijft zweven en langer kan overleven. Door een veranderde samenstelling van deze mutatie zit er een soort schildje om de virusdruppeltjes, waardoor ze minder gevoelig zijn voor uitdroging.

Lees ook:
De omikronvariant: dit zijn de 5 nieuwe symptomen

4. Vaker doorbraakinfecties

Aangezien de mutatie afwijkt van eerdere varianten lijkt het erop dat iedereen weer vatbaarder voor een besmetting is bij de omikronvariant, ook als je volledig gevaccineerd bent of al eerder het coronavirus hebt gehad. Eigenlijk loopt iedereen dus weer veel kans om besmet te raken. Hierdoor is ook het risico op massa-uitbraken opnieuw groter. Zo bleek in Noorwegen op een kerstborrel met 117 mensen dat één iemand met de omikronvariant zeker 81 had besmet.

5. Meer verspreidingen zonder dat je het doorhebt

Tot nu toe lijkt het erop dat de coronaklachten bij de omikronvariant een stuk milder zijn, dan bij voorgaande mutaties. Hierdoor kunnen veel mensen het virus bij zich dragen zonder dat ze dit zelf door hebben. En dat zorgt er weer voor dat het virus zich makkelijker kan verspreiden. Wel goed om te weten: de incubatietijd van het virus lijkt korter. De eerste (milde) klachten lijken drie dagen na een besmetting al op te treden, in plaats van de gemiddelde vijf tot zes dagen bij de eerdere varianten.

Bron | NRC, RIVM
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden