null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Door déze bijzondere keuze schrijft Jill Biden nu al geschiedenis als first lady

Joe Biden is verkozen tot de nieuwe president van Amerika. Op woensdag 20 januari 2021, vandaag dus, is om 18.00 uur Nederlandse tijd zijn inauguratie. En dat betekent ook dat Jill Biden, zijn vrouw, nu officieel de nieuwe first lady wordt.

We vertellen je alles wat je wilt weten over de presidentsvrouw, die door een bijzondere keuze over haar leven in het Witte Huis nu al geschiedenis schrijft.

Jill Biden: van second naar first lady

Jill Tracy Jacobs (69) is geen onbekende in het Witte Huis. Toen Barack Obama president was, was Joe Biden vicepresident. En dat betekende dus dat Jill de second lady was. Samen met de toenmalige first lady Michelle Obama vroeg ze meer aandacht voor families van militairen die in het buitenland zaten. Ook richtte ze zich tot onderzoek naar en vroege opsporing van borstkanker. Twee onderwerpen die Jill nauw aan het hart liggen.

Haar stiefzoon Beau, die in 2015 op 46-jarige leeftijd overleed aan een hersentumor, zat in het leger en werd uitgezonden naar Irak. Ze schreef hierover het boek Don't Forget, God Bless Our Troops vanuit het perspectief van haar kleindochter. Bovendien richtte ze in 1993 het Biden Breast Health Initiative op, nadat vier van haar vriendinnen werden gediagnosticeerd met borstkanker.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Steun en toeverlaat van Joe Biden

Joe Biden (78) heeft de nodige ellende in zijn leven meegemaakt. Vóór de dood van zijn zoon Beau stierf zijn dochter Naomi in 1972 bij een auto-ongeluk toen ze nog geen jaar oud was. Hierbij kwam ook zijn toenmalige echtgenote om het leven. Hunter (50), zijn enige nog levende kind uit zijn eerste huwelijk, raakte daarbovenop drank- en drugsverslaafd.

Achter een sterke man staat een nog sterkere vrouw, zeggen ze weleens. Met al zijn bagage en verdriet vond Joe destijds als 33-jarige weduwnaar in de 24-jarige lerares Jill zijn steun en toeverlaat.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Toegewijde (stief)moeder en oma

Jill werd op die jonge leeftijd in één klap stiefmoeder van twee zoons, die hun zusje en moeder waren verloren. En dat zegt veel over de kracht en liefde en het grote verantwoordelijkheidsgevoel dat ze in zich heeft. Op de vraag 'hoe lijm je zo'n gebroken familie?' in een campagnefilmpje voor de Amerikaanse verkiezingen antwoordt Jill: "Op dezelfde manier als je een natie lijmt. Met liefde, begrip en kleine gebaren." Samen kregen Joe en Jill in 1981 een dochter: Ashley Biden (39).

Dr. Jill Biden

Zoals we al vertelden, was Jill lerares toen ze Joe ontmoette. Ze staat al meer dan dertig jaar voor de klas als docente Engels op verschillende middelbare scholen. In 2007 haalde ze op 55-jarige leeftijd haar doctoraat in onderwijswetenschappen én ze voltooide twee masters, terwijl ze werkte en voor haar gezin zorgde. Het leverde haar de titel dr. Jill Biden op.

Eerste first lady met betaalde baan

Lerares is ze tot op de dag van vandaag nog steeds. En dat blíjft Jill ook, als het aan haar ligt. Zelfs nu ze first lady in het Witte Huis is. Naast de plannen die ze heeft voor het verbeteren van onderwijs, de begeleiding van families van militairen en onderzoek naar kanker, is Jill van plan om les te blijven geven aan de Northern Virginia Community College (NOVA). En dat maakt haar de allereerste first lady die een betaalde baan heeft. Het is dus niet alleen Kamala Harris die als eerste vrouwelijke vicepresident ooit geschiedenis schrijft, deze Amerikaanse verkiezingen.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | CBS News, The White House, AD

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden