null Beeld

Donald Duck komt met speciale editie voor kinderen met dyslexie

Uit onderzoek van Donald Duck Weekblad bleek dat kinderen die moeite hebben met lezen graag kortere teksten en rustigere verhalen lezen.  Daarom heeft het vrolijke weekblad de speciale 'Ducklexie' editie ontwikkeld in samenwerking met The Walt Disney Company, het Regionaal Instituut voor Dyslexie (RID) en zes 11-jarige ervaringsdeskundigen. 

“De gesprekken die we met deze kinderen gevoerd hebben waren voor ons erg leerzaam", zegt hoofdredacteur Joan Lommen. "En soms waren er echte eyeopeners: je zou denken dat woorden als Ajax en Feyenoord met die x en die y een stuk lastiger te lezen zijn dan FC Duckstad en Gansdorp. Dat bleek niet zo te zijn.”

Ducklexie

De Ducklexie ervaringsdeskundigen kwamen dan ook met nuttige adviezen. Zo vertelde Caspar (10 jaar): “Lezen is lastig als er drukke achtergronden zijn. Dan raak ik snel afgeleid en moet ik opnieuw beginnen met lezen van de tekst. In de Ducklexie Duck zijn de achtergronden minder druk en letters groter. Hierdoor kan ik makkelijker het verhaal lezen!”

Stripverhalen zijn makkelijker te begrijpen door de combinatie van beeld en tekst. Doordat moeilijkere woorden door het beeld makkelijker in een context geplaatst kunnen worden, wordt de woordenschat spelenderwijs vergroot.

Speciaal lettertype

In de Ducklexie special is het lettertype makkelijker te lezen door de aangepaste lettergrootte, letterspatiëring, woordspatiëring en interlinie. “De Ducklexie special is een uitgave voor kinderen met dyslexie, maar ook voor kinderen met lees- en spellingproblemen", legt Joan uit. "Ik denk dat we met deze uitgave een heel eind zijn gekomen om het voor hen prettig en goed leesbaar te maken.”

Plezier in lezen

Het RID omarmde het idee onmiddellijk toen zij hoorden dat Donald Duck Weekblad een special wilde ontwikkelen voor kinderen die moeite hebben met lezen. De zes 11-jarigen, die allemaal in behandeling zijn voor hun leesproblemen, werden geselecteerd door het RID. “We zien dat kinderen met dyslexie graag strips zoals Donald Duck lezen", vertelt Patty Gerretsen, directeur inhoud & ontwikkeling van het RID. "De combinatie beeld en strip zorgt ervoor dat verhaalstructuren makkelijker te doorgronden zijn. Vooral dat er plezier aan lezen wordt beleefd vinden wij belangrijk. Geweldig om te zien dat Donald Duck Weekblad nog een stapje verdergaat met het lanceren van een dyslexie special.” Eerder dit jaar lanceerde Donald Duck Weekblad al een uitgave voor kinderen die slechtziend of blind zijn en de typcursus DuckTypen heeft een versie speciaal voor kinderen met dyslexie.

De Ducklexie special ligt vanaf nu dertien weken lang in de winkel en is verkrijgbaar via DonaldDuck.nl/vrolijklezen.

null Beeld

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden