null Beeld Getty Images/Cavan Images RF
Beeld Getty Images/Cavan Images RF

Doe maar vast een wens: de komende dagen zijn er veel vallende sterren op komst

Liefhebbers opgelet: de komende dagen kun je een hele hoop wensen doen, want er is een lading aan vallende sterren op komst. Een stuk meer dan andere jaren. We leggen je uit hoe dat komt, wat je kunt verwachten én waar je de regen aan vallende sterren het beste kunt zien. 

Op het hoogtepunt zijn er bijna 70 vallende sterren per uur te zien.

Veel vallende sterren op komst

De meteorenzwerm Perseïden passeert elk jaar in augustus onze aarde. Het ene jaar levert dat ons meer vallende sterren op dan het andere jaar. Dit jaar hebben we geluk, want er zijn een stuk meer vallende sterren op komst dan andere jaren. Dat heeft te maken met de Nieuwe Maan, die net is geweest. Zwakke meteoren zijn bij maanlicht niet te zien, maar doordat een Nieuwe Maan voor slechts een streepje te zien is komt hier relatief weinig maanlicht van af. Bij een volle maan zou je een stuk minder vallende sterren kunnen zien.

Het hoogtepunt aan vallende sterren

De komende dagen kunnen we al een hoop vallende sterren verwachten, maar het hoogtepunt is de nacht van donderdag 12 augustus op vrijdag 13 augustus. Dan zijn er maar liefst 69 meteoren per uur zichtbaar. Je kunt dan dus elke minuut een nieuwe wens doen. Ook in de nachten daarvoor en daarna zijn er vallende sterren te zien. Zo schieten er woensdag en zondag ongeveer 35 vallende sterren per uur door de lucht.

De mooiste sterrenregen van het jaar

Volgens Weeronline is de sterrenregen van aankomende week een van de mooiste van dit jaar. Dat ligt allereerst aan het grote aantal meteoren, maar ook aan de timing. In augustus zijn de nachten vaak vrij zacht en blijft het droog met opklaringen. Daarnaast wordt het de komende dagen ook weer warmer zomerweer, waardoor het aangenamer is om ’s nachts de sterren buiten te bekijken. Je kunt natuurlijk ook binnenblijven, maar buiten op een zo donker mogelijk plekje is de kans het grootste dat je een hele hoop vallende sterren ziet. Dat kan je eigen achtertuin zijn, maar je ziet het spektakel nog beter buiten het dorp of de stad op een plek zonder kunstlicht en zo min mogelijk bomen. De verrekijker mag je thuis laten, want de sterren zijn goed met het blote oog te zien.

Lees ook: Wanneer kun je het noorderlicht in Nederland zien?

Vallende sterren zien

Naast het perfecte plekje, is het ook handig om alvast te weten waar je moet kijken om de vallende sterren te zien. Daarvoor kun je volgens Weeronline het beste richting het noordoosten kijken. Het beste tijdstip om zoveel mogelijk sterren te zien is tussen 3:00 en 4:30 uur. Ben jij geen nachtbraker? Geen zorgen. ‘s Avonds en tegen het begin van de nacht zijn er ook al genoeg vallende sterren te spotten.

Bron | Weeronline

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images/Cavan Images RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden