null Beeld

Doe jij je werk met passie? Vijf vragen over plezier op de werkvloer

Soms kom je ze tegen, mensen die een en al hartstocht uitstralen. Denk aan je vriendin die met glimmende ogen vertelt over haar werk. Of de stoffige sterrenkundige die volledig opbloeit als hij praat over het universum. Wat kunnen wij hiervan leren? Arbeids- en organisatiepsycholoog Yvonne ’t Hart vertelt.

Het is jaloersmakend: mensen die vlammend vertellen over hun baan. Wat is hun geheim?

“Het hart van mensen gaat sneller kloppen als ze bezig zijn met hun talenten. Als ze iets doen waarin ze uitblinken, wat ze interessant vinden en als ze worden uitgedaagd. Dan ontstaat energie, bevlogenheid en passie. Toch ben ik wat huiverig voor het woord ‘passie’.”

Kun je dat uitleggen?

“Slechts twaalf procent van de mensen werkt vanuit vurige hartstocht. Denk aan de kunstenaar die móét schilderen. Of de vrouw die alleen lijkt te leven voor haar bed and breakfast. Als je zo’n specifieke passie nastreeft, leidt dat vaak tot frustratie. Je hebt het gevoel dat je iets mist in het leven als je je roeping niet vindt. Terwijl dat heel normaal is. Passie in je werk gaat in mijn optiek veel meer over een gemoedstoestand. Over enthousiast je werk doen. Het roer rigoureus omgooien is vaak niet nodig. Met kleine aanscherpingen kom je al heel ver.”

Huis en haard verlaten en een pension in Roemenië beginnen raad je af?

“Het is zo groot gedacht. Door een andere houding aan te nemen kun je ook veel veranderen. Een goed voorbeeld vind ik de trainingsvideo Fish. Het filmpje is gemaakt op een vismarkt in Amerika. De hele dag vis inpakken in de kou klinkt niet meteen als een leuke baan. De visverkopers zijn echter een voorbeeld voor hoe het ook kan. Ze gooien met vis, maken grapjes en herhalen een bestelling met z’n allen in koor. Resultaat: een bruisende werksfeer en tevreden klanten.”

Hoe vertaal je dit naar de werkvloer?

“Je kunt je houding ten opzichte van je werk veranderen. Zoom niet in op nare klusjes, maar put energie uit de dingen die leuk zijn: je collega’s, een uitdagend project. Ook kun je taken naar je toe trekken die jou leuk lijken, maar een ander misschien vervelend klusjes vindt.”

Waarom is passie belangrijk?

“Mensen die doen wat ze graag willen doen, zijn vitaler, gelukkiger en productiever. Ze laden hun batterij elke dag op door werk te doen waar ze blij van worden. Móéten kost energie, wíllen geeft energie.”

Bekijk hieronder de trainingsvideo Fish.

Tekst | Otje van der Lelij

Foto | iStock

Dit is een gedeelte uit het dossier Passie voor... álles eigenlijk uit Margriet 2017-23. Lees het hele dossier via Blendle. Je kunt editie 23 ook nabestellen via magazine.nl.

null Beeld

Ook interessant om te lezen

Bekijk ook

Wat ziet deze dreumes daar ineens voorbijkomen? Ze kan er haar ogen niet vanaf houden…

Margriet Winter Fair

De feestdagen beginnen al in november! Kom jij ook tussen 17 en 23 november naar Margriet Winter Fair in de Brabanthallen? Bestel nu je kaarten.

Op zoek naar (nieuwe) vriendinnen?

Ben je op zoek naar (nieuwe) vriendinnen? Bezoek dan Margriet Vriendinnen, een ontmoetingsplek waar je nieuwe vriendinnen kunt leren kennen bij jou in de buurt. Op Margriet Vriendinnen vind je veel lokale en regionale vriendinnengroepen waarin leden evenementen organiseren en ideeën en inspiratie delen. Word eenvoudig lid van groepen die jou aanspreken en maak nieuwe vriendinnen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden