null Beeld

Doe jij het ook: mediteren op de wc?

Het klinkt misschien gek, maar veel werkenden doen het: mediteren op de wc. Bij gebrek aan een meditatieruimte nemen zij een moment voor zichzelf op het toilet, blijkt uit onderzoek.

Momentje voor jezelf

Het toilet staat in de top 3 van favoriete meditatieplekken van werknemers, aldus onderzoek van het Nederlandse Bridgeman opleidingsinstituut onder 700 werknemers. Ook mediteren achter het bureau is trouwens favoriet, zij het stiekem zonder dat anderen of hun leidinggevenden het merken.

Belangrijkste reden om meditatieoefeningen te doen, is de werkdrukte. Gemiddeld mediteren werknemers zo’n twintig minuten per dag op het werk, blijkt uit het onderzoek. Dat kost een bedrijf trouwens geen tijd, maar levert juist veel op, zegt Robert Bridgeman, directeur van het instituut. “Meditatieplekken zouden een arbeidsrecht moeten worden, net zoals dat voor kolfruimtes geldt.” Regelmatig mediteren zou namelijk zorgen voor minder stress, meer positieve gedachten en creativiteit.

Meditatie en mindfulness kan helpen voor meer rust in je hoofd. Toch is meditatie niet voor iedereen het juiste middel om stress te lijf te gaan. Mindfulnesscoach Marisa Garau legt uit hoe dat precies zit.

Korte oefening voor meditatie op kantoor

Op momenten dat de (werk)druk te hoog wordt of als je een moment van bezinning nodig hebt, kun je teruggrijpen op deze korte oefening. Zoek een plek waar je rustig kunt zitten en even de tijd kan nemen (dat kan op de wc, maar een andere plek mag natuurlijk ook). Doe je ogen dicht, adem een paar keer goed in en uit en stel jezelf in gedachten deze drie vragen

In deze video leer je hoe je een kantoormeditatie doet:

Meer weten over (beginnen met) meditatie?

Mediteren: gemakkelijk beginnen

Stress verminderen? Zó kan mindfulness daarbij helpen

Met mindfulness mag je lekker imperfect zijn

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden