null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit zijn volgens onderzoekers de 50 voedingsmiddelen van de toekomst

We worden wereldwijd steeds ouder en geschat wordt dat er in 2050 maar liefst 10 miljard mensen op de wereld wonen. Een enorm aantal, zeker als je je bedenkt dat al die monden ook moeten worden gevoed.

Om al deze mensen van eten te kunnen blijven voorzien en gelijktijdig het milieu zo veel mogelijk te sparen zijn er volgens wetenschappers grondige maatregelen nodig. Om ons daarbij te helpen, hebben ze een lijst met 50 voedingsmiddelen van de toekomst opgesteld. En daar staan zowel bekende als onbekende producten tussen...

We eten veelal hetzelfde

Het WNF, voedselfabrikant Unilever en de Universiteit van Washington heeft samen met een groep

wetenschappers, voedingsdeskundigen en landbouwspecialisten gekeken naar ons huidige voedselgebruik. Geschat wordt dat er op de hele wereld zo’n 20.000 tot 50.000 eetbare gewassen zijn, waarvan we er maar 200 regelmatig gebruiken. Daarnaast bestaat ons basisvoedsel slechts uit twaalf gewassen en vijf diersoorten.

Voedingsmiddelen van de toekomst

De onderzoekers besloten daarom alle beschikbare gewassen te onderzoeken en maakten een ranking op basis van hun voedingswaarde, duurzaamheid, smaak, verkrijgbaarheid, betaalbaarheid en de mate van inzetbaarheid in verschillende gerechten. Op basis van die gegevens maakten ze een lijst met 50 voedingsmiddelen van de toekomst, die verdeeld zijn in 11 groepen:

1. Zeewier

Als het aan de wetenschappers ligt, eten we in 2050 niet alleen maar zeewier wanneer er sushi op het menu staat. Zeewier zit namelijk vol met plantaardige eiwitten die een goede vervanger kunnen zijn van dierlijke eiwitten. Daarnaast is deze voedingsbron rijk aan antioxidanten, belangrijke mineralen en vitaminen. Tevens is het een heel duurzaam product. Voor het verbouwen van zeewier is namelijk geen landbouwgrond, mest of extra zoet water nodig is. De zeewieren op de lijst zijn wakame en navelwier.

2. Bonen en peulvruchten

Bonen en peulvruchten zijn natuurlijk supergezond. Alle soorten zijn rijk aan goede voedingsstoffen en bevatten veel vezels en eiwit. Maar bonen en peulvruchten blijken ook nog eens heel zuiverend te zijn voor de aarde. Deze planten kunnen namelijk stikstof aan zich binden en afgeven aan de bodem, zodat andere gewassen deze gemakkelijk kunnen opnemen. Op deze manier raakt de bodem niet uitgeput, maar wordt deze juist aangevuld met belangrijke voedingsstoffen. De wetenschappers hebben daarom maar liefst 9 soorten bonen en peulvruchten toegevoegd aan de lijst met voedingsmiddelen voor de toekomst: zwartoogbonen, adukibonen, zwarte bonen, tuinbonen, bambarabonen, linzen, maramabonen, mungbonen en sojabonen.

3. Cactussen

In Nederland is deze plant vooral bekend als ideale kamerplant voor mensen die moeite hebben om hun groene vriendjes in leven te houden. In de Mexicaanse, Afrikaanse en Arabische keuken wordt de cactus echter ook heel vaak gebruikt als groente. Deze plant is namelijk rijk aan vitamine C en ijzer. Van de nopales cactus is bovendien zowel de vrucht als het blad eetbaar. Voor de onderzoekers genoeg reden om ook deze plant toe te voegen aan de lijst met voedingsmiddelen voor de toekomst.

4. Nieuwe granen

De meeste graansoorten zijn rijk aan koolhydraten. Om die reden worden ze wereldwijd gebruikt als basis voor diverse gerechten. Het probleem is echter dat we maar een paar soorten gebruiken: mais, tarwe en rijst. In de toekomst kunnen we daarom beter overstappen op onbekende soorten zoals millet, fonio, khorasan, spelt, teff en wilde rijst. Daarnaast staan ook graanachtigen zoals quinoa, boekweit en amarant op de lijst.

5. Vruchtgroenten

Heb jij wel eens gehoord van pompoenbloemen, oranje tomaten of okra? Grote kans dat het je nu nog onbekend voorkomt, maar in de toekomst eten we dit volgens de onderzoekers allemaal. Deze producten behoren tot de categorie vruchtgroenten. Ze bevatten veel water en zijn ook rijk aan vezels en vitamine C. Bovendien bevatten ze, ondanks hun zoete smaak, weinig calorieën.

6. Bladgroenten

Bladgroenten zijn laag in calorieën en vetten en hoog in mineralen en vitaminen, vezels en eiwitten. Toch wordt het blad van veel gewassen vaak als afval gezien. Zonde! Want we zouden het bladgroen van een aantal planten best vaker kunnen eten als groente. Volgens de onderzoekers doen we er goed aan om regelmatig bietenblad, broccoliblad, boerenkool, morringa, paksoi, pompoenblad, rode kool, spinazie en waterkers op tafel te zetten.

7. Paddenstoelen

Wereldwijd zijn er meer dan tweeduizend eetbare paddenstoelen. Wanneer je de goede ertussenuit pikt (er zijn namelijk ook een hoop giftige), zijn ze door hun plantaardige eiwitten en vezels een uitstekende vleesvervanger. Bovendien kunnen ze op veel plekken groeien, zelfs op landbouwafval. De paddenstoelen die op de lijst staan zijn enoki , maitake en melkzwam.

8. Noten en zaden

Noten en zaden staan al jaren bekend om hun uitstekende voedingswaarde. Ze bevatten vezels en zijn daarnaast rijk aan omega 3- en omega 6-vetzuren. Om die reden zijn lijnzaad, hennepzaad, sesamzaad en walnoten aan de lijst met voedingsmiddelen van de toekomst toegevoegd.

9. Wortelgroenten

De wortels van veel gewassen bevatten veel belangrijke voedingsstoffen. Bovendien zijn ze na het oogsten lang houdbaar en kunnen ze voor allerlei gerechten worden ingezet. Win-win dus! Wortelgroenten die we in de toekomst dus vaker op tafel mogen zetten: schorseneer, peterseliewortel en rettich.

10. Kiemgroenten

Kiemgroenten zijn vooral bekend als decoratiegroente, maar ze geven ook je boterham, gepofte aardappel of soep extra smaak. Deze net ontkiemde plantjes bevatten bovendien extreem veel voedingsstoffen. Volgens de onderzoekers zouden we daarom best wat meer alfalfa, gekiemde kidneybonen en gekiemde kikkererwten kunnen eten.

11. Knolgewassen

Knolgewassen zijn de de dikke brijwortels van bepaalde plantensoorten. Ze bevatten veel zetmeel en zijn daardoor een belangrijke bron van energie. Daar komt bij dat ze langdurig houdbaar zijn en dat ze op verschillende manieren in de keuken kunnen worden gebruikt. In 2050 doen we er dus goed aan om wat vaker te experimenten met (rode) zoete aardappel, lotuswortel, paarse yam en de yamboon.

Lees ook

Dít zijn de 5 zorgberoepen van de toekomst

Bron | WNF

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden