null Beeld

Dít zijn vanaf vanavond de nieuwe coronamaatregelen

“We doen ons best, maar het virus doet het beter”, zei minister Hugo de Jonge maandagavond bij de persconferentie over de nieuwe coronamaatregelen. Om het aantal coronabesmettingen terug te dringen, gaan er vanavond om 18.00 uur een aantal nieuwe regels in.

Deze nieuwe coronamaatregelen gelden in eerste instantie voor de komende drie weken. Daarna worden ze geëvalueerd, waarna een nieuw plan gemaakt wordt.

Groepsgrootte

Waar je tot vandaag buiten je gezin om nog nog zes personen mocht ontvangen in huis, wordt dat vanavond teruggebracht naar drie bezoekers. Kinderen tot en met twaalf jaar vallen daar niet onder. In publieke ruimtes, zoals restaurants en cafés, mogen binnen maximaal dertig mensen samenkomen. Het personeel telt daarbij niet mee. Bij evenementen die buiten plaatsvinden mogen maximaal veertig bezoekers aanwezig zijn. Op deze nieuwe coronamaatregelen zijn wel wat uitzonderingen: bij een uitvaart mag het gezelschap bijvoorbeeld wel groter zijn dan dertig personen. Ook voor onder andere musea, kerken en scholen gelden andere regels.

Horeca

Naast het maximale aantal van dertig bezoekers, volgt er nog een maatregel voor de horeca. Restaurants, cafés en andere eet- en drinkgelegenheden moeten in het hele land ’s avonds om 22.00 uur hun deuren sluiten. Vanaf 21.00 uur mogen klanten niet meer naar binnen. Ook moeten horecabezoekers zich nog altijd registreren, zodat eventuele besmettingen gemeld kunnen worden.

Sportwedstrijden

Sportwedstrijden, zowel die van amateurs als van professionals, moeten vanaf vanavond zonder publiek plaatsvinden. We kunnen dus wél blijven sporten, maar moeten dat voorlopig even zonder aanmoediging van de kant doen. Een drankje na de wedstrijd zit er ook niet in, want de sportkantines moeten hun deuren sluiten.

Thuiswerken

Kun je thuiswerken? Dan is het vanaf nu essentieel dat je dat echt weer zo veel mogelijk doet. Werkgevers worden aangesproken op overtredingen wanneer mensen wél op kantoor werken. Wanneer er een besmetting plaatsvindt in de werksituatie, dan kan het bedrijf veertien dagen worden gesloten.

Als

je een contactberoep hebt, bijvoorbeeld kapper, mag je blijven werken. Wél is

het belangrijk dat je klanten vraagt zich te registreren, om bron- en

contactonderzoek beter mogelijk te maken.

Mondkapjes

In vier regio’s met veel coronabesmettingen geldt het dringende advies om mondkapjes te dragen in publieke binnenruimtes. Dat gaat om Amsterdam, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden en Brabant-Zuidoost. Het is geen verplichting, maar winkels mogen klanten zonder mondkapje wel weigeren. Zelf een mondkapje maken? Hier lees je hoe je dat kunt doen.

Supermarkten

Voor mensen uit kwetsbare groepen, zoals ouderen of zieken, geldt dat er weer bepaalde momenten komen om boodschappen te doen. Zo kunnen zij rustiger hun boodschappen doen, om ze te beschermen tegen het coronavirus. Het gaat om tweemaal per dag een venstertijd; welk moment dit wordt is nog niet bekend. Ook wordt het met ingang van de nieuwe coronamaatregelen weer verplicht om een winkelwagen te gebruiken in de supermarkt.

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | RIVM

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden