null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit zijn de vrouwvriendelijkste landen ter wereld (en zó scoort Nederland)

In heel wat landen is het geen pretje om als vrouw op te groeien. In ons eigen land is het prima gesteld met de rechten, gezondheidszorg en veiligheid van en voor vrouwen. Toch kan het ook hier nog een stuk beter. Uit de Women's Liveability Index 2019 die onlangs werd gepubliceerd door Nestpick blijkt namelijk dat Nederland niet eens de top 10 haalt!

De Women's Liveability Index 2019 is een ranking die gaat over de beste landen voor vrouwen over de hele wereld. Voor de ranglijst werd gekeken naar een aantal factoren waaronder veiligheid en huiselijk geweld, toegang voor vrouwen tot gezondheidszorg en onderwijs, legaliteit van abortus, kiesrecht en het risico op armoede. "We hopen dat de Women's Liveability Index een kleine rol kan spelen bij het benadrukken van de landen die actief streven naar een evenwicht tussen mannen en vrouwen. De landen aan de onderkant van de index zouden het voorbeeld van de top 20 landen moeten volgen,” aldus Ömer Kücükdere, Managing Director van Nestpick.

Vrouwvriendelijk Scandinavië

Noorwegen is volgens de onderzoekers het beste land voor vrouwen om in te wonen. Het land heeft bovendien de hoogste gezondheidsscore. Het Scandinavische land kreeg daarnaast veel punten op het gebied van veiligheid en onderwijs. Ook de hoge algemene levensstandaard en de sterkste wetgeving inzake gelijkheid maken Noorwegen het meest vrouwvriendelijk. Zweden en Canada staan respectievelijk op de tweede en derde plaats. Zweden scoorde hoog op de ranglijst voor werkende vrouwen. Canada heeft volgens Nestpick de beste mogelijkheden op het gebied van veiligheid, gezondheid en onderwijs.

Nederland

Naast Noorwegen en Zweden scoorden ook andere Scandinavische landen hoog. De top tien werd namelijk aangevuld door onder andere Finland en IJsland. Ook IJsland, Ierland, Slovenië, Oostenrijk en Estland kregen veel punten. Nederland moet het doen met een zestiende plaats. Het percentage vrouwen in hogere en middenklasse functies ligt in ons land 10% lager dan in Noorwegen. Ook de geschatte loonkloof tussen mannen en vrouwen is volgens de ranking in Nederland aanzienlijk groter dan bij de Noren.

De laagste score

De landen die het laagst scoorden in de top 100, liggen voornamelijk in Afrika. Vrouwen hebben het volgens deze top 100 het slechtst in Nigeria.

Bron: Women’s Liveability Index 2019

Beeld: iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden