null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít zijn de twintig meest gezochte recepten van 2019

Het einde van het jaar is in zicht en dat betekent dat het tijd is om terug te blikken. Naast dat we nu weten wat de meest prominente nieuwsmomenten en liedjes waren in 2019, is ook bekend gemaakt welke recepten het afgelopen jaar het meest werden opgezocht in eigen land.

En dat lijstje zegt heel veel over de huidige Nederlandse keuken...

Weinig vlees

In de lijst is duidelijk te zien dat we in onze recepten steeds minder vlees gebruiken. Aten we pakweg dertig jaar geleden nog voornamelijk groente, aardappelen en vlees. Anno 2019 is het lijstje met gezochte recepten overwegend vegetarisch. De reden? “We durven wat in de keuken”, denkt culinair historicus Lizet Kruyff hardop in het AD. De nummer één in de lijst met meest gezochte recepten bevat echter wel vlees: chili con carne. Samen met boeuf bourguignon (plek 14) en kip kerrie (plek 17) de enige niet vegetarische recepten in de lijst.

Déze 20 recepten werden het meest gezocht

1 chili con carne

2 poke bowl

3 gado gado

4 pasta pesto

5 rode kool

6 zoete aardappel*

7 pad thai

8 spaghetti carbonara

9 zoete aardappel*

10 mac and cheese

11 hartige taart

12 groene asperges

13 chinese kool

14 boeuf bourguignon

15 chocolate chip cookies

16 American pancakes

17 kip kerrie

18 broccoli rijst

19 panna cotta

20 carrot cake

*Zoete aardappel staat er twee keer in: los als zoekterm en met de toevoeging ‘recept’.

Weinig Nederlands

Blijkbaar weten we heel goed hoe we onze stamppotten en erwtensoep moeten maken, want echt typisch Nederlandse gerechten zijn niet terug te vinden in de lijst. Daarentegen bevat de lijst opvallend veel overeenkomsten met het lijstje van meestgezochte recepten in de Verenigde Staten. De Amerikanen zoeken ook het meest op chili con carne recepten en ook chocolate chip cookies en pancakes komen in hun lijst voor. Van het typische Amerikaanse gerecht Mac and Cheese weten de inwoners van de VS wel hoe ze het moeten maken, deze maaltijd komt bij hun namelijk niet in het lijstje voor.

Vreemde groente

Naast snelle en goedkope gerechten als pasta pesto, spaghetti, hartige taart en kip kerrie, werd er dit jaar ook opvallend veel gezocht naar recepten rond bepaalde type groentes. Volgens de culinair historicus komt dit waarschijnlijk, omdat steeds meer mensen een abonnement hebben op een groente tas- of box, terwijl ze geen idee hebben wat ze moeten doen met sommige groentes die ze daarbij krijgen. “De populaire zoete aardappel op plaats 6 en ook Chinese kool en broccolirijst vallen in die categorie”, verklaart Kruyff.

Lees ook

Om deze reden eten we oliebollen met oud en nieuw

Bron| AD

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden