null Beeld

Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen die voorlopig in deze zes regio’s gelden

Tijdens de extra corona-persconferentie vrijdagavond werd door minister Hugo de Jonge aangekondigd dat de tweede coronagolf is begonnen. Dat betekent niet dat we opnieuw met z’n allen in lockdown moeten, maar dat er per regio regels worden opgesteld. En dit zijn die nieuwe coronamaatregelen die voor zes regio's gelden.

Vanaf zondag 20 september vanaf 18.00 uur geldt voor de regio’s Kennemerland, Amsterdam-Amstelland, Hollands-Midden, Utrecht, Haaglanden en Rotterdam-Rijnmond een aantal nieuwe, strengere coronamaatregelen. In deze zes regio’s moeten alle horecagelegenheden om 01.00 uur ’s nachts dicht. Vanaf middernacht gaat de muziek uit en mogen er geen nieuwe gasten meer naar binnen.

Nieuwe coronamaatregelen in bepaalde regio's

Daarnaast geldt hier een maximale groepsgrootte van 50 mensen, zowel binnen als buiten. Hierbij is een uitzondering gemaakt voor onder andere uitvaarten, demonstraties, theater en religieuze bijeenkomsten. Voor bijeenkomsten met meer dan 50 mensen moet de gemeente eerst toestemming geven. Daarnaast zullen de politie en boa’s de coronamaatregelen strenger handhaven.

Extra regels

Naast de nieuwe coronamaatregelen voegen sommige regio’s nog een paar extra regels toe. Zo wijst regio Kennemerland een aantal gebieden aan waar je ’s nachts niet meer mag komen, om illegale feestjes tegen te gaan. Amsterdam-Amstelland sluit ’s nachts alle parken om groepsvorming te voorkomen.

Vensteruren voor ouderen en kwetsbaren

In de zes regio’s zijn binnenkort ook zogeheten vensteruren van kracht. Dat zijn tijdstippen waarop bepaalde openbare gebouwen alleen open zijn voor mensen uit kwetsbare doelgroepen en ouderen.

Maatregel voor heel Nederland

Als laatste werd in de corona-persconferentie een nieuwe coronamaatregel aangekondigd die voor heel Nederland geldt. Namelijk dat kinderen tot en met 12 jaar zich niet hoeven te testen bij klachten, en ook met een loopneus niet thuis hoeven te blijven. Volgens minister De Jonge kan dit omdat is gebleken dat kinderen het virus nauwelijks verspreiden. Hierdoor moet ook de drukte in de teststraten afnemen. Indien een kind toch getest wil worden of de ouders dit willen, dan mag dat wel nog steeds.

Lees ook: Waarom mag je een coronatest niet afzeggen als je klachten weg zijn?

Risiconiveau per regio

Het risiconiveau per regio wordt bepaald met een zogeheten escalatieladder. Deze bestaat uit drie treden, ook wel niveaus: waakzaam, zorgelijk en ernstig. De zes regio’s waarvoor de nieuwe coronamaatregelen gelden staan op dit moment op niveau twee: zorgelijk. Dat houdt in dat in deze regio’s het aantal vastgestelde besmettingen per dag aanhoudend te hoog is. Minister De Jonge laat weten dat de komende weken waarschijnlijk nog meer regio’s op ‘zorgelijk’ komen te staan. Ook daar zullen dan deze nieuwe coronamaatregelen gelden.

Bron | NU.nl, RTL Nieuws

Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden