null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit zijn de enige uitzonderingen op de mondkapjesplicht

De mondkapjesplicht is vanaf vandaag, 1 december, ook in Nederland een feit. Iedereen moet in publieke binnenruimten een mondkapje dragen. Alhoewel, iedereen: er zijn uitzonderingen.

Wat zijn die uitzonderingen? En hoe toon je aan dat jij zo'n uitzondering bent?

Mondkapjesplicht

Vanaf dinsdag 1 december 2020 is het voor mensen van dertien jaar en ouder verplicht om een mondkapje te dragen in publieke ruimten. Denk aan: winkels, musea, restaurants, bibliotheken en theaters, maar ook bus- en tramhalten. In het ov was het al verplicht om een mondkapje te dragen. Het is een extra aanvulling op de anderhalvemetersamenleving, om verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk in te dammen.

Uitzonderingen mondkapjesplicht

Maar er zijn dus uitzonderingen. Te beginnen met plekken die uitgezonderd zijn van de mondkapjesplicht. Dit zijn: kerken, tempels, synagogen en moskeeën. Ook bij: sporten, acteren, muziekrepetities en optredens mogen mondkapjes afblijven. Net als bij: gym-, zang-, dans- en toneelles en ander praktijkonderwijs op school. En zolang een docent anderhalve meter afstand kan houden, hoeft hij of zij geen mondkapje op in de klas. Net als de leerlingen, mits zij een vaste zit- of staanplaats hebben.

Geen mondkapje kunnen dragen door beperking of ziekte

Sommige mensen kúnnen niet eens een mondkapje dragen, vanwege een (onzichtbare) beperking of ziekte. Zij (en eventueel hun begeleiders) worden, vanwege hun gezondheid, uitgezonderd van de mondkapjesplicht. Dit geldt als:

  • iemand om fysieke redenen geen mondkapje kan dragen, bijvoorbeeld door een aandoening aan het gezicht.
  • iemand last krijgt van zijn of haar gezondheid als diegene een mondkapje draagt, bijvoorbeeld bij een longaandoening.
  • iemand door een verstandelijke beperking of psychische aandoening ernstig ontregeld kan raken door het dragen van een mondkapje.
  • iemand niet zonder non-verbale communicatie kan, bijvoorbeeld als diegene slechthorend of doof is.

Lees ook:

Zo zorg je dat je brilglazen niet beslaan als je een mondkapje draagt

Uitzondering mondkapjesplicht aantonen

De reden waarom jij misschien geen mondkapje hoeft te dragen, is niet altijd zichtbaar. Politieagenten, boa's, winkelpersoneel en ov-medewerkers mogen je dan ook vragen waarom jij geen mondkapje draagt. Het is belangrijk dat je de reden hiervan kunt aantonen. Dit doe je met:

  • het speciaal te downloaden en in te vullen uitzonderingskaartje,
  • een briefje van je (huis)arts, behandelaar of instelling,
  • een verklaring van je begeleider of een naaste die gebeld kan worden,
  • je hulpmiddel of relevante medicijnen.

Alternatief mondkapje

Stel, jij bent dus een gegronde uitzondering op de mondkapjesplicht. Hoe kun je je dan toch extra tegen het coronavirus beschermen? Als het kan, adviseert de Rijksoverheid om dan een faceshield te dragen. Maar doordat een spatscherm je neus en mond niet volledig bedekt, is het volgens experts niet zo effectief als een mondkapje. Voor 'gezonde' mensen die wel gewoon een mondkapje kunnen dragen, mag dit dan ook absoluut geen alternatief zijn.

Lees ook:

Dit moet je weten over het omdoen, dragen en afdoen van een (zelfgemaakt) mondkapje

Boete mondkapjesplicht

Kun of wil je niet aantonen waarom jij bent vrijgesteld van de mondkapjesplicht? Dan kun je een boete van 95 euro krijgen. Krijg je een boete, terwijl je wel onder de uitzondering van de mondkapjesplicht valt, dan kun je tegen de boete in verzet gaan. Hoe, lees je op de boete zelf.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Rijksoverheid

Beeld | Getty

null Beeld

Margriet Extra: winter ligt nu in de winkel! Met in deze special: een compleet kerstverhaal, winterpuzzels, cadeaukaartjes, gezond de winter doorkomen en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden