null Beeld

Dít zijn de belangrijkste punten uit de persconferentie van 6 augustus

Tijdens

de persconferentie van 6 augustus hebben premier Mark Rutte en minister Hugo de

Jonge een aantal nieuwe maatregelen aangekondigd. Wij hebben de belangrijkste

hieronder voor je op een rijtje gezet.

Omdat mensen zich niet goed aan de regels houden en er ook steeds meer nieuwe coronabesmettingen bij komen, gelden nu de volgende regels:

Maatregelen onderwijs

Voordat een nieuw schooljaar begint, zijn er vaak veel activiteiten. Denk aan een kennismaking met de school, universiteit of studentenvereniging. Deze kennismaking zal vanaf nu online gaan plaatsvinden. Als het toch écht nodig is om informatie te geven aan een groep, dan mag samenkomen alleen in een kleine groep. Studentenverenigingen mogen geen bijeenkomsten meer organiseren, tenzij dit echt nodig is. In dit laatste geval is het de bedoeling dat de bijeenkomst voor een kleine groep studenten is en dat deze tot uiterlijk 22.00 uur is. Alcohol is tijdens zo’n bijeenkomst verboden.

Onderzoek

'Coronavirus beschadigt niet alleen longen maar ook hart'

Maatregelen horeca

Ook voor de horeca gelden er aangepaste regels. Deze regels gelden voor zowel binnen als buiten en het aantal bezoekers maakt hierbij niet uit. Het is nog steeds verplicht om te reserveren, alleen moet dit dus nu ook als je ergens buiten op een terras wilt zitten. Staan op een terras of binnen een horecagelegenheid is niet meer toegestaan, het is verplicht om te gaan zitten. Bij aankomst is het nog steeds zo dat je vragen krijgt over je gezondheid, maar het is nu ook verplicht om hierbij je naam en telefoonnummers op te geven. Als iemand dan ziek wordt na een bezoek aan dat restaurant of café, dan belt de GGD je op.

Maatregelen Schiphol

Het kabinet hoopt eind volgende week een zogeheten ‘teststraat’ op Schiphol te kunnen realiseren. Bij de gate worden reizigers uit risicogebieden verzocht om zich daar te laten testen, ook als ze geen klachten hebben. “We willen zeker weten dat ze niet met het virus in de koffer zijn teruggekomen.” Verplicht is de test overigens niet; dat kreeg het kabinet juridisch niet rond, aldus De Jonge. Reizigers die zich niet laten testen moeten thuis twee weken in quarantaine.

Maatregelen in je eigen omgeving

Ook in je eigen woonplaats kunnen extra maatregelen gelden, maar dit verschilt per woonplaats. Zo kan er bijvoorbeeld een aanpassing zijn van de openingstijden van cafes, of sluiting van een winkelcentrum. Ook activiteiten met veel mensen worden gestopt, denk bijvoorbeeld aan een voetbalwedstrijd.

Belangrijke herinnering persconferentie 6 augustus

Volgens Rutte is het daarnaast nog steeds erg

belangrijk om je aan de volgende punten te houden:

  • Blijf thuis bij klachten en laat je testen.
  • Houd anderhalve meter afstand van anderen (ook bij bezoek thuis).
  • Blijf zoveel mogelijk weg van drukke plekken.
  • Was vaak je handen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Rijksoverheid

Beeld | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden