null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Dit zei de koning tijdens zijn kersttoespraak (en kijkers zijn vol lof)

De jaarlijkse kersttoespraak van koning Willem-Alexander op Eerste Kerstdag trok bijna 1,5 miljoen kijkers. In de toespraak blikte de koning terug op het afgelopen jaar, waarin het coronavirus de hoofdrol speelde.

Maar de koning stond ook stil bij onze vrije samenleving en vroeg aandacht voor de zachte stemmen in ons land. En daarmee oogstte de koning veel lof op Twitter.

Kersttoespraak van de koning

Vanuit de Chinese Zaal van paleis Huis ten Bosch hield de koning dit jaar zijn kersttoespraak, die voornamelijk in het teken stond van de coronapandemie. De koning begon zijn toespraak met een terugblik op de ontmoetingen die hij eerder dit jaar had met zorgpersoneel en andere mensen die hard geraakt werden door de coronacrisis. “Mijn hart gaat uit naar al die mensen wier bestaan overhoop gegooid is. Mensen met een droom die geknapt is. Ondernemers die hun gezonde bedrijf zien kapseizen. Mensen die zich eenzaam voelen en niet weten waar ze het zoeken moeten”, aldus de koning.

Daarnaast sprak hij over de kerstplannen die dit jaar door het virus voor veel mensen in het water vallen. De koning gaf aan dit vervelend te vinden, omdat dit aan het einde van een zwaar jaar niet het kerstfeest is waarop we hadden gehoopt. "We hebben allemaal onze plannen moeten aanpassen. Veel waarop we ons verheugden, kan niet doorgaan en dat is een teleurstelling. In huiskamers overal in Nederland blijven stoelen leeg, terwijl we maar al te graag extra stoelen hadden aangesleept." De koning bedankte in zijn kersttoespraak ook iedereen die zich aan de coronamaatregelen houdt.

Lees ook: Waarom er kritiek is op het interieur van koning Willem-Alexander en koningin Máxima

'Je bent geen buitenbeentje'

Maar de kersttoespraak ging dit jaar niet alleen over corona, aan het einde stond de koning ook nog stil bij onze vrije samenleving. "We leven in een tijd waarin verwacht lijkt te worden dat je stelling neemt." Maar soms verander je van mening, of weet je het even niet, zo spreekt de koning. "Misschien bent u moe van opwinding, argwaan en fanatisme. Misschien snakt u stilletjes naar een beetje onderling begrip, ontspanning, doodgewone vriendelijkheid. En denkt u: ik ben blijkbaar een buitenbeentje."

"Laat me u geruststellen: dat bent u niet. U bent onmisbaar. Ook de zachte stemmen verdienen het om gehoord te worden." Volgens de koning horen scherpe debatten en radicale ideeën bij onze samenleving, maar hoort de ruimte voor nuance daar ook in thuis. En dat maakte het een rake en waardevolle kersttoespraak voor veel kijkers. De volledige toespraak

.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Koninklijk Huis, RTL Nieuws

Beeld | ANP

Maryse de BruijneHollandse Hoogte / ANP

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden