null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít worden waarschijnlijk de regels van de avondklok in Nederland

De afgelopen weken is er al heel regelmatig over gesproken, maar nu komt het steeds dichterbij: een avondklok in Nederland. Als het aan het kabinet ligt, mogen we vanaf dit weekend tussen 20.30 uur en 04.30 uur niet meer naar buiten, tenzij het echt essentieel is. Maar wat zijn de exacte regels van de avondklok en met welke redenen mag je ’s avonds nog wél de straat op?

We zetten alles wat je wilt weten over de avondklok - die vermoedelijk tot en met 9 februari zal gelden in Nederland - op een rij. De avondklok moet nog goedgekeurd worden door de Tweede Kamer. Binnen enkele dagen hopen premier Rutte en minister De Jonge dit definitief te maken. Wel gaan er vanaf nu een aantal andere nieuwe coronamaatregelen in.

Avondklok

De avondklok gaat wanneer de Tweede Kamer er goedkeuring voor geeft, vanaf dit weekend in. Eerst werd gesproken over vrijdagavond, maar het kan ook zaterdag of zondag worden, maakte Mark Rutte tijdens de persconferentie bekend. Vanaf dan geldt een zogenoemd 'verbod op vertoeven in open lucht' tussen 20.30 uur en 04.30 uur. Door te kiezen voor een avondklok hopen de corona-experts van het Outbreak Management Team (OMT) reisbewegingen in de avonduren af te laten nemen. In eerste instantie zal de avondklok tot en met 9 februari gelden.

Ze willen bijvoorbeeld zorgen dat minder mensen bij elkaar op bezoek gaan, de kans op feestjes nóg verder verkleinen en ook voorkomen dat grote groepen in de buitenlucht samenkomen zonder dat dat toegestaan is. Het OMT denkt dat zo'n avondklok met deze regels "kan leiden tot een belangrijke en relevante extra vermindering van het totaal aantal gevallen van covid-19 tegen 9 februari".

Uitzonderingen op avondklok

Alleen noodzakelijke reizen zijn nog toegestaan in de avonduren, als de avondklok met deze regels ingaat. Er zijn zes geldige redenen om je tijdens de avondklok toch nog op straat te begeven:

  • Reizen van en naar werk
  • Medische hulp bieden aan mens of dier
  • Hulpverlening van een hulpbehoevend persoon
  • Rondom een (essentiële) heen- of terugreis naar het buitenland
  • Tijdens een calamiteit
  • Bij het aangelijnd uitlaten van een huisdier (één persoon per huisdier)

Moet je 's avonds de straat op? Dan heb je hiervoor een brief nodig. Voor woon-werkverkeer zul je bijvoorbeeld een werkgeversverklaring nodig hebben om aan te tonen dat dit de reden is dat je op straat bent.

Boete bij overtreding

Wanneer je ondanks de avondklok toch de straat op gaat, zonder dat je onder een van de uitzonderingen valt, kun je een boete krijgen. Naar verwachting gaat het dan om een geldbedrag van 95 euro. Een aantekening op het strafblad zou daardoor uitblijven, al is nog niet duidelijk of dat bij herhaaldelijke overtreding ook het geval is. Ook dit moet nog goedgekeurd worden door de Tweede Kamer.

Hoe effectief is de avondklok?

Hoe effectief een avondklok gaat zijn, is nog lastig te beoordelen. Experts van het RIVM kunnen bij andere maatregelen de effectiviteit precies berekenen, maar bij de avondklok is dat niet het geval. Er zijn te weinig gegevens om dat goed in te kunnen schatten, vooral omdat de avondklok in andere landen vaak (net als hier) samengaat met een groot aantal andere coronamaatregelen.

De huidige voorspelling van het OMT is dat de avondklok ongeveer het R-getal met acht tot dertien procent zal verminderen. Dat getal is momenteen 0,98 procent, wat betekent dat honderd mensen 98 anderen aansteken. Momenteel vrezen de deskundigen dat het R-getal snel boven de 1 zal stijgen door de Britse coronamutatie, waardoor we richting een derde piek kunnen gaan. Het team van deskundigen kan naar eigen zeggen geen maatregel bedenken die evenveel of meer effect heeft, behalve een strikt advies om thuis te blijven. Dan zouden mensen overdag en 's nachts alleen nog naar buiten mogen voor de hoogstnoodzakelijke zaken. Een advies dat nog veel verder gaat dan een avondklok, stellen de OMT-leden.

Andere maatregelen

De avondklok moet nog goedgekeurd worden door de Tweede Kamer, de definitieve beslissing zal later genomen worden. De bezoekregeling is wel per direct aangepast: in plaats van twee mag je nu slechts één iemand thuis ontvangen per dag. Ook op uitvaarten mogen vanaf nu minder bezoekers komen. In plaats van honderd, zijn daar vanaf maandag nog vijftig gasten welkom. Verder worden de eisen aan reizigers vanuit het buitenland aangescherpt. Vanaf 23 januari geldt een vliegverbod vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en heel Zuid-Amerika. Ook deze regels zullen net als de avondklok ook gelden tot en met 9 februari.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Rijksoverheid

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden