null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit wil je weten over het goedgekeurde AstraZeneca vaccin

Na Pfizer en Moderna keurt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) ook het vaccin van farmaceut AstraZeneca goed. Dat is positief nieuws, maar er zijn nog wel een paar problemen met de prik.

Van de levering tot de effectiviteit: dit wil je weten over het AstraZeneca vaccin.

EMA keurt AstraZeneca vaccin goed

Afgelopen vrijdag is het AstraZeneca vaccin als derde coronavaccin in de Europese Unie als veilig en werkzaam beoordeeld. Dat betekent nog niet dat we er op los kunnen prikken, want de Europese Commissie moet het vaccin ook nog toelaten. Dit lijkt echter een formaliteit. Toch zitten er nog wel wat haken en ogen aan het AstraZeneca vaccin. Zo werd eerder deze week al bekend dat de productie van het bedrijf vertraging opliep, waardoor zij maar 31 miljoen vaccins aan de Europese Unie kunnen leveren in plaats van 80 miljoen. Dat betekent voor Nederland dat we in plaats van een eerste levering van 4,5 miljoen vaccins er ongeveer 1,7 miljoen krijgen. Hierover vindt nog overleg plaats tussen het bedrijf en overheden.

Voor zestig procent effectief

Voor de eerste twee goedgekeurde coronavaccins van Pfizer en Moderna geldt een effectiviteit van negentig procent. Eerder suggereerde AstraZeneca dat hun vaccin mogelijk ook voor negentig procent effectief zou zijn. Maar volgens de keuring van de EMA gaat het om een effectiviteit van zestig procent. Dat betekent dat van de honderd gevaccineerde mensen met het AstraZeneca vaccin er nog veertig personen ziek zouden worden. De kans is wel aanwezig dat zij door de vaccinatie minder ziek zullen worden van het coronavirus.

Lees ook: Waarom de coronavaccinatie niet uit één, maar uit twee prikken bestaat

Effectiviteit bij ouderen

Volgens het Duitse vaccinatiecomité STIKO zou het nog onduidelijk zijn of het AstraZeneca vaccin wel voldoende werkt bij 65-plussers. Daarom wordt daar aangeraden om alleen 65-minners hiermee in te enten. Volgens het EMA deden er niet genoeg 55-plussers mee aan het onderzoek van AstraZeneca, waardoor er geen duidelijke uitspraak kan worden gedaan over de effectiviteit bij deze doelgroep. Naar verwachting is deze groep volgens het EMA in ieder geval deels beschermd tegen het virus. Ook is het vaccin voor deze groep veilig bewezen.

Voor wie is het AstraZeneca in Nederland?

In Nederland ligt het vaccinatieplan om mensen onder de zestig jaar met medische klachten, medewerkers van instellingen voor gehandicaptenzorg, wijkverpleegkundigen en ggz-medewerkers en cliënten met het AstraZeneca vaccin te vaccineren. Ook zou deze prik vanaf mei voor volwassenen van achttien tot zestig jaar, zonder medische indicatie, beschikbaar moeten zijn.

Bron | RTL Nieuws, NU.nl

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 06 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: waarom je nooit écht loskomt van je moeder, Marijke (60) kreeg een hersenbloeding, neem je medicijnen eens onder de loep, dít dieet past bij je en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden