Dít weten we tot nu toe over het Janssen-vaccin als boosterprik Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít weten we tot nu toe over het Janssen-vaccin als boosterprik

Waar de meeste coronavaccins na verloop van tijd steeds verder in bescherming afnemen, blijkt het Janssen-vaccin juist steeds beter te werken. Vooral bij ouderen loopt dit geleidelijk steeds meer op. Tot zo’n 80 procent bescherming na een half jaar. Dat klinkt als positief nieuws, zeker nu het Janssen-vaccin binnenkort mogelijk ook als boosterprik gebruikt kan worden. Al kleven daar nog wel wat haken en ogen aan.

Hoewel het Europees geneesmiddelenagentschap (EMA) het Janssen-vaccin positief heeft beoordeeld om te gebruiken als boosterprik, raadt de Gezondheidsraad dit voorlopig nog af.

Bescherming Janssen-vaccin neemt toe

Vorige week vertelde Jaap van Dissel van het RIVM aan de Tweede Kamer dat uit de werkzaamheidscijfers blijkt dat het Janssen-vaccin geleidelijk steeds beter beschermt, terwijl de effectiviteit van de andere vaccins juist steeds meer afneemt. Vooral onder ouderen neemt de bescherming toe, tot wel 80 procent. Bij vijftigers, die het meest met dit vaccin zijn ingeënt, loopt dit op tot ongeveer 75 procent bescherming na een half jaar. Toch is het niet duidelijk hoe het met die bescherming zit bij de omikronvariant van het coronavirus. Volgens Van Dissel zijn daar nog te weinig gegevens voor. Wel is het bekend dat een boosterprik belangrijk is om je beter te beschermen tegen de omikronvariant.

Een boosterprik met het Janssen-vaccin

Ook het Janssen-vaccin is door het EMA positief beoordeeld om als boosterprik te gebruiken. Toch adviseert de Gezondheidsraad om dit vaccin voorlopig nog niet als booster in te zetten, maar alleen de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna te gebruiken. Hoewel het blijkt dat ook het Janssen-vaccin als boosterprik opnieuw voor antistoffen zorgt, lijkt het erop dat het in vergelijking met de mRNA-vaccins om minder antistoffen gaat. Dat kan ook te wijten zijn aan het feit dat het Janssen-vaccin pas na verloop van tijd in bescherming toeneemt, maar of dat ook bij de boosterprik zo werkt is nog niet duidelijk. Daarom leveren de vaccins van Pfizer en Moderna op dit moment meer op.

Kans op ernstige bijwerkingen

Daarnaast speelt ook de kans op bijwerkingen bij het Janssen-vaccin nog een rol. Hoewel deze prik ook als voldoende veilig is beoordeeld, is er wel een risico op de zeldzame ernstige bijwerking trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes. Dit komt naar verhouding vaker bij jonge mensen voor. Het is niet bekend wat dit risico is bij een boosterprik van het Janssen-vaccin.

Lees ook: Deze bijwerkingen kun je krijgen van de boosterprik

Redenen om de boosterprik toch aan te bieden

Het advies van de Gezondheidsraad is voorlopig om alleen de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna als boosterprik te gebruiken. Toch realiseert de raad zich wel dat er wetenschappelijke redenen kunnen zijn waardoor het Janssen-vaccin toch als boosterprik zal worden aangeboden. Zo spelen bewaarmogelijkheden en transport een rol en kunnen er ook mensen zijn die geen boosterprik met een mRNA-vaccin willen, maar wel met Janssen. Dit moet worden afgewogen tegen de onzekerheid over de beschermende werking van de prik. De wetenschappelijke gegevens hierover zijn nog volop in ontwikkeling, waardoor nieuwe inzichten kunnen leiden tot een nieuw advies.

Bron | Volkskrant, NU.nl, Gezondheidsraad
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden