Hoe ziekmakend is de omikronvariant? Dít weten we tot nu toe Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit weten we nu over hoe ziekmakend de omikronvariant van het coronavirus is

Het RIVM heeft bekend gemaakt dat de omikronvariant van het coronavirus op dit moment dominant is in Nederland. Eerder bleek al dat deze mutatie besmettelijker is dan vorige varianten. Maar over hoe ziekmakend de omikronvariant is, daar was nog onduidelijkheid over. Dít zeggen experts hierover.

En waarom kan een mildere, maar besmettelijkere variant toch nog gevaarlijk zijn?

Hoe ziekmakend is de omikronvariant?

De symptomen van de omikronvariant lijken tot nu toe milder en ook de ziekenhuisopnames lijken te dalen. Betekent dit dat deze mutatie daarmee minder ziekmakend is? Volgens viroloog Marc van Ranst is een deel van de verklaring dat de meeste mensen tot nu toe minder ziek lijken te worden dat we al veel immuniteit hebben opgebouwd door vaccinaties, boosterprikken en eerdere infecties. Hoewel je het virus nog steeds kunt krijgen, is de kans hierdoor kleiner dat je ernstig ziek wordt.

Daarnaast legt hij aan Het Laatste Nieuws uit dat een tweede reden is dat de omikronvariant zich vaker nestelt aan de receptoren die in de bovenste luchtwegen zitten. Eerdere varianten, zoals de deltavariant, trokken veel dieper in de longen. Doordat de omikronvairant hierdoor vaak alleen een infectie aan de bovenste luchtwegen veroorzaakt, blijft het voor veel mensen bij een verkoudheid. Volgens Van Ranst is de kans op een gevaarlijke longontsteking door het virus hierdoor kleiner.

Meer jongeren besmet

Een belangrijke kanttekening bij de vraag hoe ziekmakend de omikronvariant is, is dat tot nu toe vooral veel jongeren besmet raken. Doorgaans hebben jongeren minder kans op een ernstig verloop van het virus, waardoor dit ook een vertekend beeld kan geven. Als meer ouderen besmet raken met de omikronvariant, zou het kunnen blijken dat de mutatie toch ziekmakender is dan het tot nu toe lijkt. Maar gelukkig lijkt de boosterprik goed te beschermen tegen de omikronvariant, waardoor het risico op een ernstig verloop van de ziekte bij ouderen en kwetsbaren kleiner is.

Lees ook:
Door déze vijf oorzaken verspreidt de omikronvariant zich zo snel

Afwachten

Aan NOS legt epidemioloog Frits Rosendaal uit dat we nu de omikronvariant dominant is in Nederland pas echt gaan zien wat deze mutatie doet. Hoewel er naar aanleiding van Brits onderzoek volgens Rosendaal aanwijzingen zijn dat deze variant inderdaad minder ziekmakend is, zullen we de komende periode duidelijker gaan zien wat het effect is. Ook is het nu bijvoorbeeld nog niet duidelijk wat de immuunstatus is van de mensen die besmet raken met deze mutatie. Zijn ze gevaccineerd, geboosterd, hebben ze al eerder corona gehad of hebben ze nog helemaal geen antistoffen? Volgens Rosendaal kan het vertragend werken als de omikronvariant eerst onder mensen rondgaat die goed beschermd zijn tegen het virus.

Waarom is een mildere, maar besmettelijkere variant toch gevaarlijk?

Misschien vraag je je af hoe gevaarlijk de omikronvariant nog is als deze wel besmettelijker is, maar mogelijk niet ziekmakender. Het gevaar zit ‘m hierbij juist in het feit dat de besmettingen heel hard kunnen gaan. Hoe meer mensen besmet raken, hoe groter de kans dat daar mensen tussen zitten die toch in het ziekenhuis terecht komen. Zo komt er toch weer druk op de zorg te staan. Ook geldt hierbij dat er op dit moment nog veel jongeren besmet raken, die over het algemeen minder kans hebben op een ziekenhuisopname. Als het virus zich ook snel onder oudere leeftijdsgroepen verspreidt, is de kans ook groter dat de ziekenhuisopnames opnieuw toenemen.

Bron | Het Laatste Nieuws, NOS, NU.nl
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden